Novice

22.04.2024Uvodni posvet, priložnost za predstavitev različnih pogledov umeščanja v prostor

Z letošnjim letom se v vseh slovenskih regijah začenja priprava regionalnih prostorskih planov (RPP). Na uvodnem posvetu, 17. aprila, smo zato izpostavili različne poglede umeščanja v prostor. Predstavnike gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva, turizma, varovanja narave, načrtovalce prostora, svetovalce, mlade in zainteresirano javnost smo želeli spodbuditi k skupnemu razmišljanju, kakšno regijo si želimo v prihodnje. Poudarek je bil na dejavnostih, ki naj bi imele prednost pri umestitvi v prostor in identifikaciji ključnih območij za njihovo realizacijo. Naš cilj je tudi razumevanje izzivov in priložnosti, ki jih prinašajo različna razvojna področja, in spodbujanje dialoga med deležniki. Številčna udeležba na posvetu pa dokazuje, da se v regiji zavedamo strateškega pomena načrtovanja rabe prostora.

18.04.2024Podaljšujemo rok za prijavo v program Podjetno nad izzive PONI

Podaljšujemo rok za prijavno v program PONI Primorsko-notranjske do 6.5.2024!

17.04.2024Predstavitev ključnih poudarkov in novosti Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja do 2027

Na srečanju, ki je v začetku aprila potekalo v Cerknici, smo udeležencem predstavili novosti in glavne točke uredbe o izvajanju lokalnega razvoja do leta 2027 ter vsebinske poudarke Strategije lokalnega razvoja LAS Notranjska, ki bodo ključni pri pripravi projektov na javni poziv LAS.

17.04.2024Osrednji dogodek Festivala divje hrane Zeleni kras bo večerja "Divja hrana na krožniku", 18. maja, v PVZ

Letošnji Festival divje hrane Zeleni kras 2024 se je začel z novinarsko večerjo, 18. aprila v Bistroju Štorja, kjer so udeleženim predstavili letošnje dogajanje in meni osrednjega dogodka festivala, večerje »Divja hrana na krožniku«. Ta bo 18. maja v pivškem Parku vojaške zgodovine (PVZ). Jedi s priokusom samoniklih rastlin so poleg Štorje pripravili še EkoTurizem Hudičevec, Oštarija Bolk in Florjan Žnidaršič. Organizatorja festivala – RRA Zeleni kras in Visit Postojna želita s festivalom kot nadgradnjo dogodka Čemaževi dnevi celovito nasloviti kulinarično ponudbo destinacije Zeleni kras. Tako bodo v središču majskega festivalskega dogajanja spoznavanje užitnih samoniklih rastlin, povezovanje gostinskih ponudnikov, prenos znanja in ozaveščanje prebivalcev o koristih in uporabi divje hrane.

17.04.2024Povabilo razvojnim svetom regij za pripravo in podpis dopolnitev dogovorov za razvoj regij

Člani Sveta Primorsko-notranjske regije so na 6. seji, v aprilu, obravnavali vsebino Povabila Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR) za pripravo in podpis dopolnitev dogovorov za razvoj regij. Povabilo obsega sofinanciranje projektov v 12 razvojnih regijah, v okviru ciljev evropske kohezijske politike in zajema področja: podjetniški inkubatorji, odvajanje in čiščenje odpadnih voda, oskrba s pitno vodo, zelena infrastruktura, ne-infrastrukturni ukrepi trajnostne mobilnosti na horizontalni ravni (regijski centri mobilnosti in regionalne celostne prometne strategije) ter državno kolesarsko omrežje.

16.04.2024V projektu TARTINI BIS tudi o življenju in delu Miroslava Vilharja

Projekt TARTINI BIS, sicer namenjen ohranjanju in promociji zapuščine Guiseppeja Tartinija, bo služil tudi kot izhodišče za promocijo skladatelja, literata in politika Miroslava Vilharja. RRA Zeleni kras bo zato skupaj s strokovnimi sodelavci pripravila predstavitev njegovega življenja in dela, načrtovana pa sta še dva glasbena dogodka in delavnica za bodoče glasbene podjetnike. Partnerji so projekt javnosti sicer predstavili v začetku aprila, ob 332. obletnici Tartinijevega rojstva, v njegovi rojstni hiši v Piranu. Interregov projekt je usmerjen v ohranjanje ter promocijo zapuščine slovitega piranskega violinista in skladatelja, krepitev kulturnih vezi med Slovenijo in Italijo in širjenje glasbenega turizma.

11.04.2024Predstavitev programa PONI v Ilirski Bistrici!

Vabljeni na PONI predstavitev v Ilirsko Bistrico, 15.4.2024 ob 9:30 v mali dvorani Doma na Vidmu.

10.04.2024Odprte so prijave za 2. skupino programa PONI Primorsko-notranjska

Imaš hobi? Poslovno idejo? Jo želiš spremeniti v posel? Potem je program Podjetno nad izzive PONI prava izbira. Vabljeni k prijavni na razpis.

02.04.2024PREDSTAVITEV PROJEKTA PONI PRIMORSKO-NOTRANJSKA - 2. skupina

Lepo vabljeni k predstavitvi projekta PONI PRIMORSKO-NOTRANJSKA - 2. skupina, ki bo: - v torek 16.4.2024 ob 10 uri v sejni prostorih Zavoda za zaposlovanje Cerknica, na naslovu Cesta 4. maja 24, Cerknica.

28.03.20242. Čezmejna borza lokalnih ponudnikov Zeleni kras

Po uspešni izvedbi in veliki odmevnosti 1. Čezmejne borze lokalnih ponudnikov, ki je bila organizirana marca lani, smo se predstavniki organizacij, pristojnih za razvoj in promocijo turizma destinacije Zeleni kras, odločili, da bo Čezmejna borza lokalnih ponudnikov postala glavni poslovni regijski dogodek turističnega sektorja. Čezmejna borza je združila strokovno javnost, ponudnike turističnih storitev in izdelkov, predstavnike kmetijskega sektorja in odločevalce... Letošnji dogodek smo nadgradili s predstavitvijo in sodelovanjem turističnih ponudnikov iz celotne destinacije Zeleni kras in sosednjih destinacij Mediteransko-kraške Slovenije in Primorsko-goranske županije iz Hrvaške. Poleg osrednjega dogodka za poslovne partnerje je v okviru čezmejnega sodelovanja potekal tudi strokovni posvet o razvoju in povezovanju kmetijskega in turističnega sektorja.

22.03.2024Objavljen je 2. razpis za vključitev v projekt PONI Primorsko-notranjske regije

Na RRA Zeleni kras v konec aprila končujemo delo s 1. skupino udeležencev projekta PONI Primorsko-notranjske regije in hkrati že iščemo nove kandidate, ki želijo slediti svojim sanjam in razvijati svojo poslovno idejo. 2. skupina projekta PONI Primorsko-notranjske štarta junija!

20.03.2024Vabilo na posvet o pripravi regijskega prostorskega plana

Vabilo na UVODNI POSVET O PRIPRAVI REGIJSKEGA PROSTORSKEGA PLANA Primorsko-notranjske regije.

19.03.2024IZOBRAŽEVALNI TURI ZA INFORMATORJE TIC

Na prvem delu izobraževalne študijske ture za vse informatorje v TIC-ih znotraj destinacije Zeleni kras, ki je potekal 16. marca, so informatorji spoznavali ponudbo in nekatere novosti na področju občin Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna. Obiskali so grad Prem in Kettejevo rojstno hišo, Park vojaške zgodovine, DINA center velikih zveri in prenovljeni Ekomuzej pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi. Zaključili so z ogledom Notranjskega muzeja in Brivnice Ozbič v Postojni. Predstavniki vseh ustanov so predstavili vsebine muzejev in zbirk ter tako informatorjem podali uporabne informacije, ki jih bodo pri delu na TIC-ih delili z obiskovalci. Študijska tura se nadaljuje 23. marca z obiskom in spoznavanjem ponudbe na Notranjskem koncu destinacije.

19.03.2024V POREČU SMO PREDSTAVILI PRIMER DOBRE PRAKSE

Ekipa RRA Zeleni kras se je tudi letos odzvala povabilu organizatorjev sejma Promohotel v Poreču, kjer je predstavila primer dobre prakse trajnostnega upravljanja destinacije. Destinacija Zeleni kras je od leta 2020 nosilka certifikata Slovenia Green Bronze, občina Postojna pa ima certifikat Slovenia Green Gold, oba v okviru »Zelene sheme slovenskega turizma«. V Poreču je bila aktualna tudi razprava o izzivih planiranja novih atrakcij in turističnih proizvodov.

16.03.2024NA DELAVNICI TUDI O POENOSTAVITVI JAVNIH POZIVOV

Na delavnici na temo javnih razpisov, ki je v marcu potekala na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani, smo predstavniki vseh Lokalnih akcijskih skupin (LAS) iz Slovenije poleg podatkov o delovanju LAS v prejšnjem programskem obdobju dobili tudi navodila in priporočila za nadaljnje delo ter pripravo javnih razpisov v novem programskem obdobju. Razmišljali smo tudi o poenostavitvah javnih pozivov, da bi bili dostopnejši in razumljivi čim več potencialnim prijaviteljem.

16.03.2024PONIJAŠI SVOJE PODJETNIŠKE SANJE SPREMINJAJO V RESNIČNOST

Udeleženci programa PONI - Podjetno nad izzive po skoraj treh mesecih navdušujejo z inovativnimi pristopi in rezultati. Na temelju raziskave trga in poslovnega modela so oblikovali svoj prvi osnutek poslovnega načrta ter z intenzivnim delom razvili produkte in storitve, ki obetajo uspeh na trgu. Program so predstavili na Obmejnem zaposlitveno-kariernem sejmu v Kopru, spoznavali socialno podjetništvo na Kmetiji Slavec in se na team-buildingu v naravi še bolj ustvarjalno povezali med seboj. V prihodnjem mesecu bomo objavili nov razpis za prijavo v program PONI, ki se začne 1. junija.

14.03.20242. ČEZMEJNA BORZA LOKALNIH PONUDNIKOV ZELENI KRAS

Čezmejna borza lokalnih ponudnikov Zeleni kras pod eno streho združuje strokovno javnost, ponudnike turističnih storitev, kmetijski sektor ter odločevalce in tako postaja osrednji poslovni dogodek turističnega sektorja regije. Na letošnjem dogodku, ki bo 27. marca v Ilirski Bistrici, bo sodelovalo 50 predstavnikov turističnih znamenitosti, turistično informacijskih centrov, namestitvenih obratov ter kmetijsko-pridelovalnega sektorja iz regije in s sosednje Hrvaške. Organizator želi z organizacijo dogodka izboljšati lokalno samooskrbo, skrajšati dobavne verige, povečati potrošnjo ter vzpostaviti platformo za povezovanje med lokalnimi ponudniki.

12.03.2024ZELENI KRAS NA SEJMIH LIBERAMENTE BOLOGNA IN TEMPO LIBERO VICENZA

Sredi marca se je na sejmu v Bologni med šestimi slovenskimi ponudniki predstavila tudi RRA Zeleni kras. V središču sejma je bila tudi letos »outdoor« ponudba, obiskovalci – v treh dneh so jih našteli 19 tisoč – pa so veliko zanimanja izkazali za ogled jam, kolesarjenje, opazovanje divjih živali – predvsem medveda – in druge aktivnosti v naravi. Pravo eksplozijo zanimanja pa je doživela ponudba potovanj z avtodomi. Ponudba Zelenega krasa je vzbudila tudi pozornost obiskovalcev sejma v Vicenzi. Iz severnega dela Apeninskega polotoka v Slovenijo prihaja največ gostov, zato je prisotnost Slovenije v tem delu Italije zagotovo zelo pomembna.

05.03.2024Objavljena javna razpisa za obnovo kmetijskih gospodarstev po naravni nesreči poplavah avgusta 2023

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo dva javna razpisa iz naslova Programa razvoja podeželja RS 2014–2020 v skupni višini 14 milijonov evrov za naložbe v obnovo kmetijskih gospodarstev po naravni nesreči – poplavah avgusta 2023.