23. oktober 2017

Najstarejše najdeno kolo na svetu na ogled v Pivki

V Parku vojaške zgodovine je bila 20. oktobra 2017 odprta razstava Kolo, 5200 let, v okviru katere je obiskovalcem na ogled najstarejše najdeno leseno kolo na svetu.

Gre za edinstveno 5200 let staro najdbo iz obdobja prazgodovine, ki je bila odkrita pred 15 leti med izkopavanji na kolišču Stare gmajne v Verdu pri Vrhniki. Najdeno leseno kolo je skupaj z osjo sestavljalo dvokolesni voz – cizo. Odkritje zaradi svoje starosti, pomena in tehnološke dovršenosti sodi v sam vrh svetovne kulturne dediščine in predstavlja neprecenljivo svetovno znamenitost. 

Dragocena najdba bo v okviru razstave Kolo, 5200 let do konca januarja 2018 gostovala v Parku vojaške zgodovine, s čimer se Park že vključuje v evropsko leto kulturne dediščine 2018. Razstavo je v okviru partnerstva z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane pripravila avtorica Irena Šinkovec, kustosinja Mestnega muzeja v Ljubljani in skrbnica najstarejšega kolesa. Na ogled postavljeno edinstveno najdbo spremljajo razstava o koliščih na Ljubljanskem barju, zbirka miniatur lesenih vozov avtorja Janka Samse in dokumentarni film Odiseja 5200, Kolo, ki je zavrtelo svet.   

Razstavo Kolo, 5200 let je v Parku vojaške zgodovine za javnost uradno odprla državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, odgovorna za področje turizma, Eva Štravs Podlogar. Na otvoritveni slovesnosti je pohvalila prizadevanja Parka vojaške zgodovine in izpostavila velik pomen nove razstave, ki bo v prihajajočem evropskem letu kulturne dediščine 2018 predstavljala pomembno sredstvo za promocijo kulturnega turizma. Na dragocenost te razstave je opozorila tudi Marija Brus, predstavnica Ministrstva za kulturo: »Gostujoče kolo je spomenik človeške sposobnosti, izum in dosežek arheološke in muzejske stroke in hkrati eden od simbolov porečja iste reke sedmerih imen.« Razstava s kolesom tako sporoča, da človeško bistvo v želji po izumih in tehničnem napredku ostaja nespremenjeno že več kot 5200 let.

Avtor zbirke miniatur lesenih vozov Janko Samsa je zbranim predstavil razvoj vozov, avtorica Irena Šinkovec pa je ob tej priložnosti poudarila, da bo razstava po gostovanju v Nemčiji, Ljubljani in na Vrhniki zadnjič gostovala ravno v Parku vojaške zgodovine, preden bo umeščena v stalno razstavo Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Po besedah avtorice je razstava še posebej primerna za sprejem šolskih skupin, ki se lahko tako pobliže seznanijo z življenjem prebivalcev prazgodovinskih koliščarskih naselbin.      

 
 
 
© 2011-2018
Vse pravice pridržane.
Avtorji: Brigada
RRA Zeleni kras, d.o.o.
Prečna ulica 1
6257 Pivka
T
+386 (0)5 72 12 240
F
+386 (0)5 72 12 245
E
info@rra-zk.si
Naložba v vašo prihodnost