DESTINACIJA ZELENI KRAS JE PONOSNA PREJEMNICA ZNAKA SLOVENIA GREEN DESTINATIONS

17.09.2020

Destinacija Zeleni kras je s podelitvijo znaka Slovenia Green dobila potrditev, da s svojimi aktivnostmi in usmeritvijo v trajnostni turizem zasleduje pravo pot in strategijo. Na srečanju vodilnih destinacij slovenskega turizma, ki je danes, 17.9.2020, potekalo v Mariboru, smo postali ponosni prejemniki znaka Slovenia Green Bronze, s čimer se postavljamo ob bok številnim turističnim destinacijam v Sloveniji, Evropi in svetu, ki tak certifikat že imajo

Slovenska turistična organizacija, ki podeljuje znak Slovenia Green, je s tem certifikatom potrdila prizadevanja destinacije Zeleni kras za razvoj zelene, aktivne in zdrave destinacije, ki svojim obiskovalcem nudi odlično lokacijo za oddih in aktivnosti v naravi.

Standard Slovenia Green uporabljamo v projektu Zelena shema slovenskega turizma za analizo stanja trajnostnega poslovanja v destinaciji in pripravo načrta izboljšav na področju trajnostnega turističnega poslovanja.

Zelena shema slovenskega turizma je sistem oziroma certifikacijska shema, ki pod znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponudi konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja in skozi znamko Slovenia Green zeleno delovanje tudi promovira.

Destinacija Zeleni kras je na lestvici od 1 do 10 za trajnostni razvoj turizma dosegla povprečno oceno 7,7 kar prinaša destinaciji znak Slovenia Green Bronze.

»RRA Zeleni kras kot nosilec turističnega razvoja v destinaciji Zeleni kras, ki povezuje šest občin, zagotovo nima lahke naloge. Mednarodni standard Green Destinations, ki ga uporabljamo za presojo trajnostnega razvoja v destinacijah, zahteva izvajanje 100 ukrepov. V primeru Zelenega krasa to pomeni, da mora za popolno izpolnjevanje meril vsakega od sto ukrepov izvesti oz. v svoje poslovanje vpeljati vsaka od šestih občin. Presoja je pokazala, da tega še ne dosegamo. Manjše občine v destinaciji nimajo sprejetih vseh ustreznih strateških dokumentov, zaradi česar so nekatera merila le delno izpolnjena. To vpliva na ocene po kategorijah predvsem na ravni politik (GD Standard) in končno povprečno oceno, ki je nižja od 8. Najboljše ocene destinacija beleži na področju kulture in tradicije, medtem ko je največji izziv na destinaciji kategorija Okolje in podnebje.

Od prve presoje v letu 2019 je destinacija velik korak naprej naredila v kategoriji Poslovanje turističnih podjetij z organizacijo on-line izobraževanja za turistično gospodarstvo s področja trajnostnega turizma in nekaterimi drugimi ukrepi. Prepričani smo, da bo v naslednjih letih destinacija s pomočjo priporočil tako velike korake naprej naredila tudi v drugih kategorijah in s tem barvo znaka že kmalu spremenila v bolj žlahtno.

Destinaciji priporočamo, da v prihodnjem obdobju v prvem koraku sprejme novo strategijo razvoja turizma, ki bo začrtala smer nadaljnjega delovanja, ter da nadaljuje z izvedbo usposabljanj za turistično gospodarstvo. Zagotovo bo implementacija vseh ukrepov terjala kar nekaj časa in truda, vendar je to nujno potrebno, če želi destinacija kot enovita celota svoj turizem še naprej razvijati po načelih trajnostnega poslovanja«, je v utemeljitvi certifikata zapisala Tina H. Zakonjšek iz Zavoda tovarna trajnostnega turizma, ki je akreditiran partner upravljavca STO.

 

Dejan Iskra, RRA Zeleni kras

 Pivka, 17.9.2020