Čezmejni študijski obisk destinacije Zeleni kras&Gorski kotar

30.09.2020

Na študijskem obisku po slovenskem delu čezmejne destinacije Zeleni kras & Gorski kotar, ki je potekal 29.9.2020, smo partnerji deležnikom predstavili nov trajnostni turistični produkt EXPLORE THE WONDERNATURE, ki je rezultat skupnega sodelovanja v slovensko-hrvaškem projektu NATURE&WILDLIFE. Spoznavanja tega edinstvenega produkta na terenu se je udeležilo 20 ljudi, predstavnikov projektnih partnerjev, turističnih vodnikov in ponudnikov ter drugih deležnikov, ki so ga sooblikovali.

Produkt EXPLORE THE WONDERNATURE Zeleni kras-Gorski kotar, kot že njegovo ime pove, ponuja raziskovanje čudežev narave v čezmejnem prostoru med Zelenim krasom in Gorskim kotarjem, po območju, ki ga povezujejo skupni elementi edinstvene kraške pokrajine, kot je ni nikjer na svetu.  Gre za del severnih Dinaridov, enega redkih območij na svetu, kjer lahko še vedno v naravnem okolju vidite tri velike zveri – medveda, volka in risa. Prostor se ponaša z visoko biotsko pestrostjo in številnimi območji Natura 2000. Tu so doma izjemni kraški pojavi in svojevrsten človek Dinarskega krasa, ki je s prilagajanjem na to divjo in mistično naravo sooblikoval edinstveno kulturno krajino.

Gre za področja občutljivih habitatov in krhkega ekosistema, zato je pri njegovem upravljanju v turistične namene potrebna še posebna pozornost, kar je bilo osnovno vodilo pri zasnovi produkta, ki je tematsko  naravnan na doživljanje narave in divjih živali.

EXPLORE THE WONDERNATURE je zasnovan tako, da obiskovalcu omogoči ne samo videti te čudeže, ampak jih tudi zares spoznati, izkusiti in doživeti na način, da jih razume, spoštuje in občuduje. Ključno vlogo pri tem imajo vodniki, ki s svojim znanjem, izkušnjami in razumevanjem te pokrajine obiskovalcem interpretirajo naravo in življenje ljudi.  

Poleg vodnika, ki skupino ves čas spremlja, jo vodi, usmerja, in jo pripravlja na doživetja, se obiskovalci na posameznih točkah obiska srečujejo z vodniki specialisti (kustus, speleolog, lovec, ornitolog, ribič, gozdar, botanik, pripovedovalec lokalnih zgodb,…), ki kot izkušeni poznavalci na posameznem področju svoja znanje, izkušnje, spoznanja na pristen način delijo z obiskovalci in jih nekaj novega naučijo.

Številna avtentična doživetja (spoznavanje nastajanja kraške pokrajine v muzeju krasa,  sprehod z lovcem do opazovalnice in opazovanje medveda ali prepoznavanje sledi velikih zveri, planinski pohod ob robu UNESCO bukovega gozda na Snežnik, pohod na Risnjak, od koder se odpirajo razgledi do Jadranskega morja, spust z jamarji pod površje v skrite rove jam, štiriurni obisk podzemnih jezer v Križni jami, vožnja s tradicionalnim drevakom po Cerkniškem presihajočem jezeru ali spust z raftom po reki Kolpi, izdelovanje lesenih drsalk, ribarjenje z ribičem po Cerkniškem jezeru, poslušanje zgodb o risu v Narodnem parku Risnjak, druženje  z ornitologom na ptičji opazovalnici v Notranjskem parku, rokodelske veščine v Hiši izročila, poslušanje zgodb o nastanku jezer, o snežniških graščakih, spanje v drevesni opazovalnici, vožnja z lojtrnikom in še druga) smo strnili v 16 enodnevnih itinerarijev. Vsak dan ima svojo vodilno tematiko (dan krasoslovja, dan spoznanj o velikih zvereh, dan zvočnosti v naravi,…).   Programi so oblikovani modularno, kar pomeni, da vsak dan deluje kot celovito doživetje na izbrano temo. Zato se lahko posamezni enodnevni programi različno sestavljajo, od eno do več dnevnega potovanja.

Programi turističnega produkta EXPLORE THE WONDERNATURE so najbolj primerni za skupine od dveh do osem oseb in so namenjeni ciljni skupini ljubiteljev narave, ki se želijo izobraževati ter doživljati naravo in lokalne prebivalce na avtentičen in poglobljen način.

Produkt bo podrobno predstavljen na www.wondernature.eu. Novi promocijski video in imidž brošura produkta, ki sta že nastala, pa bosta v pomoč pri prepoznavnosti tega produkta.

Preko vprašalnika, namenjenega udeležencem študijskega obiska na obeh straneh meje, bomo pridobili povratno informacijo o tem, kako produkt dejansko deluje na terenu, kar nam bo pomagalo pri njegovi nadgradnji in izboljšanju storitev.

Hrvaški del študijske ture je potekal 30.9.2020.

Projekt NATURE&WILDLIFE je delno financiran s sredstvi EU iz Programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija-Hrvaška, 2014-2020.

Dodatne informacije: Mateja Simčič (mateja@rra-zk.si)