VIRTUALNI DOGODEK na temo TRAJNOSTNEGA TURIZMA: TURIZEM V NASLEDNJI GENERACIJI PROGRAMA EU IN INTERREG MED 2021-27

16.12.2020

VIRTUALNI DOGODEK na temo TRAJNOSTNEGA TURIZMA: TURIZEM V NASLEDNJI GENERACIJI PROGRAMA EU IN INTERREG MED 2021-27

20201214_ST_communityEvent_Templates_FB_1

 


14. decembra 2020 je bilo organizirano virtualno srečanje z namenom razprave in obravnave prihodnosti trajnostnega turizma v EU naslednje generacije s poudarkom na instrumentu REACT-EU in novem programskem obdobju Interreg MED 2021-27. Evropska komisija meni, da je turizem ključen  steber za okrevanje in zagon evropskega gospodarstva na bolj trajnosten in odporen način. Ta dogodek je bil priložnost za predstavitev nekaterih orodij in strategij trajnostnega turizma v okviru projektov nadnacionalnega teritorialnega sodelovanja in priložnost za predstavitev rezultatov, ki jih je leta 2020 dosegla Skupnost za trajnostni turizem MED.

“To je prvič v zgodovini, da je turizem na vrhu agende EU! Izkoristiti moramo to priložnost in zelo pozorno spremljati zeleni turizem in digitalni prehod v obnovitvenih načrtih EU, «je med uvodnim govorom dejal Josep Rodriguez iz DIBA - Barcelona. Predstavil je skupnost za trajnostni turizem MED in njen cilj za razvoj trajnostnega turizma na sredozemskem območju s povečanjem privlačnosti in turistične ponudbe, z obravnavanjem turističnih pritiskov in krepitvijo praks načrtovanja in upravljanja. Pojasnil je, da se bo Skupnost, ki združuje 24 projektov in 207 partnerjev, osredotočila na prenos in kapitalizacijo rezultatov projektov in političnih priporočil.

Katalog rezultatov skupnosti je nato predstavila Dora Papatheochari z Univerze v Tesaliji. Pojasnila je, da je „katalog postopek sodelovanja in zbira najbolj oprijemljive rezultate, ki jih je ustvarila Skupnost in jih je mogoče nadalje uporabljati za namene prenosa in uporabe velikih začetnic. Glavna prednost tega kataloga je spodbujanje skupnih ukrepov, ki spodbujajo trajnostni in odgovoren razvoj obalnega in pomorskega turizma v sredozemski regiji. " Katalog predstavlja zapuščino Skupnosti, ki združuje 38 orodij / rezultatov 15 projektov v 200 sredozemskih destinacijah. Izboljšali ga bodo z 9 dodatnimi projekti in rezultati in ga nenehno izboljševali v skladu s potrebami Skupnosti. 

Celotne posnetek dogodka je dostopen za ogled: