V okviru slovenskega predsedovanja poteka srečanje v Postojni

15.09.2021

V okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU poteka v Postojni, v hotelu Jama, od 13. do 16. septembra, neformalno srečanje generalnih direktorjev EU za lovstvo. Udeležence je ob začetku srečanja pozdravil postojnski župan Igor Marentič. 

Včeraj in danes v hotelu Jama poteka plenarno zasedanje, na katerem  sodeluje državni sekretar Anton Harej. Zasedanja se je udeležil tudi predstavnik Evropske komisije – Zilvinas Ilevicius, predstavnik Generalnega direktorata za zdravje in varnost hrane. 

Plenarnega zasedanja se udeležujejo predstavniki 13 držav članic EU, Evropske Komisije in organizacij CIC in FACE. Sestanek tradicionalno poteka v obliki konference in terenskega ogleda stanja oziroma problematike v naravi v gostujoči državi. Udeleženci obravnavajo afriško prašičjo kugo z aktualno situacijo v državah EU ter izkušnje posameznih držav in ukrepanje ob vse pogostejšem pojavljanju divjadi v naseljih, mestih in drugih javnih površinah, kjer lov ni dovoljen ali je izredno otežen. Predstavljeno bo upravljanje z divjadjo v Sloveniji v loviščih in loviščih s posebnim namenom, vključno z nacionalno ureditvijo lovstva ter problematiko možnega skupnega upravljanja sosednjih držav na ravni populacij posamezne vrste divjadi (zlasti divjega prašiča in navadnega jelena). Današnji terenski ogled na Mašunu bo namenjen predstavitvi delovanja in upravljanja z divjadjo v lovišču s posebnim namenom Jelen z  ogledom rjavega medveda v naravnem okolju.

Tekom dogodka bo Slovenija predstavila desetletja izkušenj pri gospodarjenju z gozdovi in upravljanju z divjadjo, biodiverziteto, razvojem podeželja, vključevanjem deležnikov in krožnim gospodarstvom. Slovenija se bo predstavila z ekosistemskim pristopom gospodarjenja z gozdom in upravljanja z divjadjo, zlasti preko skupnih načrtov gozdnogospodarskih območij in dolgoročnih lovsko upravljavskih območij, usklajevanjem gozdarskih in lovskih ciljev, zaščite sadik pred divjadjo, še posebej na območjih z ujmami poškodovanih gozdov.

Logistično izvedbo štiridnevnega dogodka je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaupalo RRA Zeleni kras.