Park vojaške zgodovine Pivka ima pooblastilo za opravljanje državne muzejske službe

20.09.2021

Vlada Republike Slovenije je prejšnji teden na predlog Ministrstva za kulturo Parku vojaške zgodovine podelila pooblastilo za opravljanje državne muzejske javne službe, za katero si je Park prizadeval že dlje časa. Gre za javno službo muzejev za področje vojaške premične in nesnovne kulturne dediščine širšega pomena na območju Republike Slovenije. Pooblastilo stopi v veljavo s 1. januarjem 2022 in velja do preklica.

Pred natanko petnajstimi leti je bil v opuščeni stari pivški vojašnici odprt prvi paviljon tankovsko-artilerijske zbirke, zato velja 17. september za rojstni dan Parka vojaške zgodovine. Iz skromnih začetkov je v petnajstih letih nastal največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji, eden največjih vojaških muzejev v tem delu Evrope in hkrati tudi najbolj obiskan muzej pri nas. Projekt se je razvijal v sodelovanju med Občino Pivka in Ministrstvom za obrambo ter je eden najuspešnejših primerov izrabe sredstev iz razvojnih skladov EU. Največji preboj v razvoju Parka je prinesla kohezijska operacija Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine  v letih 2013-2015, vredna dobrih 5.400.000 EUR. Pomemben korak pa je bil tudi vpis Parka v razvid muzejev v maju 2019.

S pridobitvijo pooblastila za opravljanje državne muzejske javne službe tako Park ob svojem petnajstem rojstnem dnevu odpira novo poglavje, ko bo omogočen še bolj sistematičen pristop k hranjenju bogate nacionalne vojaško-zgodovinske dediščine ter njenemu predstavljanju domači in tuji javnosti.

Več na Park vojaške zgodovoine Pivka