European Travel Commission (ETC) objavlja priročnik o spodbujanju trajnostnih turističnih praks

20.09.2021

ETC, ki predstavlja 33 nacionalnih turističnih organizacij v Evropi, je pred dnevi objavila nov Priročnik o spodbujanju trajnostnih turističnih praks, ki pojasnjuje, kako lahko nacionalne in lokalne turistične organizacije spodbujajo turistične deležnike na vseh nivojih, da v vsakdanjem delovanju gradijo trajnostne turistične prakse.

Zaradi pandemije COVID-19 se je svetovni turizem soočil s krizo, saj je svetovni turizem leta 2020 upadel za 83% v primerjavi z letom 2019. V razpravah o tem problemu  prevladuje ugotovitev, da je močnejša zavezanosti trajnosti odlična priložnost za destinacije, da preoblikujejo svoje turistične strategije. Posledično je postalo izredno pomembno zgraditi jutrišnji turistični sektor, ki bo dolgoročno ekonomsko, družbeno in okoljsko izvedljiv z izvajanjem bolj trajnostnih in trdnih modelov.

Izmenjava informacij in znanja med destinacijami je postala bistven pristop za ublažitev socialnega in gospodarskega vpliva pandemije. Med skupnimi prizadevanji za obnovo sektorja je ključnega pomena razmisliti ne le o tem, kako ljudem omogočiti varnejša, trajnostna in odgovornejša potovanja, temveč tudi razmisliti o tem, kako lahko turistični sektor še bolj pozitivno prispeva k družbi in ima manjši vpliv na okolje.

Zato ETC meni, da bo omogočanje platforme, ki združuje uspešne primere turizma iz različnih subjektov in destinacij po vsem svetu, ki spodbujajo trajnostne turistične prakse med potrošniki in industrijo na splošno, pomagalo destinacijam na njihovi poti k okrevanju in prilagajanju na nov turistični ekosistem.

Priročnik vsebuje dragocene študije primerov iz svetovnih subjektov in destinacij, ki so v preteklih letih uspešno kovale gospodarsko, družbeno in okoljsko sprejemljive turistične prakse. Dvajset študij primerov, vključenih v priročnik, poudarja načine, na katere evropske in druge svetovne destinacije vnašajo trajnostne pristope v svoj potovalni in turistični sektor.

Priročnik je dostopen tukaj.