Središče pametne oskrbe in zdravja za Primorsko-notranjsko regijo

29.11.2021

Občina Ilirska Bistrica je v sodelovanju z RRA Zeleni kras in Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani ustanovila središče pametne oskrbe in zdravja, ki je locirano v prostorih Občine Ilirska Bistrica.

Središče bo skrbelo za uvajanje storitev pametne oskrbe in zdravja ter testiranje le-teh. Med drugim bomo v regiji testirali tehnologije za boljšo oskrbo starejših prebivalcev. Mednje sodi rdeči gumb, ki je socialni servis varovanja na daljavo in pomeni dodatno pomoč in varstvo starejših in invalidnih oseb, ki živijo same. Koristniku omogoča samostojno in varno življenje, njegove svojce pa razbremeni vsakodnevne skrbi. V primeru slabosti ali nenadnega padca starostniki lahko uporabijo rdeči gumb,  ki ga nosijo kot zapestnico ali ogrlico, ta jih poveže s telefonom svojcev, sosedov, znancev. Na trgu obstajajo še drugi pripomočki, ki ostarelim in bolnim lajšajo vsakdan, zato jih želimo promovirati in omogočiti njihovo uporabo ali olajšati dostop do tovrstnih storitev. 

Pri delovanju središča trenutno sodelujejo Ljudska univerza Ilirska Bistrica, Ljudska univerza Postojna, Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica, Dom na krasu, Dom starejših občanov Ilirska Bistrica in Center za socialno delo Primorsko-notranjska, ki so ključni deležniki, ko govorimo o starejši populaciji v naši regiji. Ta postaja v naši regiji, kot kažejo statistični podatki, vse večja. Povprečna starost prebivalcev se je v zadnjih 7 letih zvišala za dobri dve leti in znaša 44,2 let v letu 2020. Prav tako se povečuje indeks staranja v Primorsko-notranjski regiji, ki je bil v letu 2020 139,8.

Pripravili bomo tudi regijski akcijski načrt, ki bo v pomoč občinam in relevantnim institucijam pri načrtovanju potrebnih novih projektov, s katerimi bi izboljšali stanje na terenu. Naloga projekta je med drugim ozaveščanje, obveščanje in krepitev kompetenc tako izvajalcev kot uporabnikov tovrstnih storitev, katerim bo s t.i. pametnimi rešitvami izboljšan in olajšan dostop do socialnih in zdravstvenih storitev. To je še posebej dobrodošlo v sedanji Covid situaciji, ko je dostop do zdravstvenih storitev starejšim otežen.

Središče je eden od ključnih rezultatov projekta D-CARE, programa Interreg Podonavje, v katerega sta iz naše regije kot partnerici vključeni RRA Zeleni kras in Občina Ilirska Bistrica.  Iz različnih držav Podonavja pa skupaj sodeluje kar 26 partnerjev. Poleg Slovenje, bodo takšna središča ustanovljena še v osmih drugih državah partnericah projekta D-CARE in bodo delovala tudi po njegovem zaključku.