D-CARE delavnica o storitvi pametne oskrbe starejših

17.06.2022

V okviru projekta Interreg Podonavje D-CARE, v katerem sodelujeta RRA Zeleni kras in Občina Ilirska Bistrica, slovenski partner pa je tudi Univerza v Ljubljani,  je v Postojni pred kratkim potekala delavnica, na kateri so slovenski partnerji skupaj z ključnimi deležniki na področju oskrbe in nege starejše populacije v regiji iskali rešitve za čim boljšo implementacijo pametne rešitve, izbrane na javnem natečaju. Izbrano rešitev je ponudilo podjetje Art d.o.o. iz Črnomlja in predstavlja storitev za elektronsko označevanje opravljenih storitev in spremljanje porabe materialov v socialno-varstvenih zavodih, ki jo dopolnjuje storitev elektronske pretvorbe govora v besedilo. Model omogoča optimizacijo storitev v socialno-skrbstvenih ustanovah (pregled, hitrejšo in bolj natančno dostavo zdravil, plenic uporabnikom itd.), kar pomeni razbremenitev osebja in večji izkoristek dela zaposlenih ter posledično več časa za osebni stik. 

Udeleženci delavnice so analizirali segment uporabnikov rešitve, predvideli morebitne težave pri uporabi ter iskali rešitve teh težav. Določili so, kako bo potekal proces testiranja rešitve ter na kakšen način se bodo med testiranjem zbirali podatki. Rezultat delavnice je osnutek poslovnega modela izbrane rešitve, ki bo dokončno izdelan v sodelovanju projektnih partnerjev, deležnikov in ponudnika rešitve.

Projekt je namenjen spodbujanju starejše populacije k osvojitvi dodatnih kompetenc za lažjo lastno oskrbo. Cilj projekta je v sodelujočih regijah, med drugimi v Primorsko-notranjski regiji, oblikovati središča pametne oskrbe starejših.