Destinacija Zeleni kras se je v Italiji predstavila kolesarskim turistom

06.04.2023

1. in 2. april 2023, Bologna, Italija

Vodilna destinacija Zeleni kras se je tudi letos udeležila sejma namenjenega kolesarskim navdušencem v Italiji. Sejem Fiera del cicloturismo 2023 je tokrat potekal v Bologni, na njem pa smo nastopili v sodelovanju z Združenjem SLOVENIA OUTDOOR in Slovensko turistično organizacijo.

Destinacija Zeleni kras, ki jo vodi RDO Postojnska jama- Zeleni kras,  je z regijskimi partnerji Visit Postojna, Visit Pivka, Notranjski park, Javni zavod Snežnik iz Loške doline, TIC Ilirska Bistrica in TIC Bloke obiskovalcem predstavila možnosti za kolesarjenje po destinaciji, kolesarsko ponudbo in aktivnosti v naravi, s poudarkom na doživetjih Nature &wildlife. Poleg destinacije Zeleni kras so Slovenijo na sejmu zastopali še destinacija Kras, Terme Zreče – Rogla, Hotel Grof in Hotel Ribno.

Sejem je potekal v prostorih DumBO, ki je nekakšen prostor za urbano regeneracijo in se nahaja v nekdanjih železničarskih skladiščih. Dvodnevni dogodek v Bologni (1.in 2. april) je obiskalo več kot 19.000 ljudi, kar je 30 % več kot lani v Milanu, kjer je sejem potekal prvič. Na sejmu je bilo letos prisotnih 90 razstavljavcev, med njimi turistične, kolesarske destinacije, turistične agencije, organizatorji potovanj, hotelirji, izposojevalci koles, izdelovalci koles in opreme za kolesarjenje.

Podatki o rasti sektorja kolesarskega turizma potrjujejo, da zanimanje za kolesarska potovanja narašča, čemur destinacije sledijo z vlaganjem v prijazne, urejene in varne kolesarske poti ter razvoj dopolnilnih storitev, ki jih kolesarski turisti uporabljajo na poti – od specializiranih kolesarskih nastanitev, servisov koles itd.

Organizator sejma je potencialne obiskovalce nagovarjal k trajnostnim oblikam prihoda na sejmišče - peš, s kolesom ali javnim prevozom, saj je lokacija sejma oddaljena le slabih 15 minut od glavne železniške postaje. Parkirišče za 50 avtomobilov je bilo pretvorjeno v parkirišče za 500 koles, kjer so nudili tudi servis koles. Tako je sejem naravnan tudi trajnostno, k čemur stremimo tudi v destinaciji Zeleni kras.

Potovanje s kolesom je vse bolj priljubljen način preživljanja dopusta in krajših aktivnih oddihov z odkrivanjem novih krajev in destinacij in je zato priložnost, ki jo lahko dobro izkoristijo tudi lokalni ponudniki nastanitev in drugi turistični akterji.

Obiskovalce so zanimale predvsem možnosti krožnih in urejenih kolesarskih poti, pri čemer se zlasti navdušujejo za makadamske poti in stranske ceste.  Ob tem jih zanimajo primerne nastanitve, kjer nudijo potrebno podporo za kolesarje, kot so na primer varen in ustrezen prostor za hrambo koles in kolesarske opreme, prevozi prtljage ipd. Obiskovalci so povpraševali tudi po možnostih najemanja koles in organiziranih vodenih kolesarskih programih, tako za skupine odraslih kot družine z otroki.