POVEČANJE OBMOČIJ OKOLJSKO OBČUTLJIVEGA TRAJNEGA TRAVINJA V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI

12.04.2023

Razvojni svet Primorsko-notranjske regije je na 5. seji, dne 30. 3. 2023, obravnaval novo ureditev dodeljevanja statusa okoljsko občutljivega trajnega travinja (OOTT) in ugotovil, da so se območja OOTT v Primorsko-notranjski regiji nesorazmerno s preostalimi deli države močno povečala. Ker tovrstno povečanje OOTT območij na številne načine negativno vpliva na kmetovanje v Primorsko-notranjski regiji in dodatno omejuje njen razvoj, Razvojni svet Primorsko-notranjske regije novi ureditvi OOTT nasprotuje.

 

Razvojni svet Primorsko-notranjske regije v skladu s sprejetim Sklepom št. 3/5-2023, z dne 30. 3. 2023, na pristojne Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za naravne vire in prostor in Zavod RS za varstvo narave naslovil pobudo, da čim prej pristopijo k pripravi sprememb in dopolnitev zakonodaje na način, da bo na območjih OOTT omogočen kolobar, sajenje in saditev kulturnih rastlin ter dovoljeno tudi preoravanje, ki ni sankcionirano oziroma, da bo kmetijska zemljišča moč uporabljati za kmetijsko proizvodnjo.

 

Razvojni svet Primorsko-notranjske regije je na pristojne naslovil tudi zahtevo za predložitev strokovnih podlag ter transparentno vsebinsko obrazložitev procesa določanja, uporabljenih metod in kriterijev, po katerih se je zemljiščem  dodelilo status OOTT. Pristojni naj predložijo tudi primerjalno analizo določanja statusa OOTT zemljiščem vseh regij v Sloveniji.