SODELOVANJE NA OKROGLI MIZI: TURIZEM – DA ali NE? Izzivi razvoja turizma v občini Idrija

30.05.2023

Dejan Iskra je kot predstavnik destinacije Zeleni kras sodeloval na okrogli miz z naslovom Turizem – DA ali NE?, ki je v organizaciji krajevne skupnosti Idrija potekala 29. maja 2023 v Idriji. Na njej so spregovorili o izzivih razvoja turizma v občini Idrija. Le-ta se ponaša z izredno bogato kulturno in tehniško dediščino, zaradi katere se je zapisala na UNESCO seznam svetovne dediščine.  Pristojni ugotavljajo, da občina v zadnjih letih zaostaja na področju razvoja turističnega sektorja. Na okrogli mizi so poleg predstavnika RRA Zeleni kras sodelovali še dr. Igor Jurinčič (Fakultete za turizem Turistica), Viljam Kvalič (Dolina Soče), Valerija Božič (Zavod za turizem Idrija), Jožica Lazar (ICRA), Tomaž Vencelj (župan Občine Idrija) in Lara Lapajne Golob (Hiša Zelišč Krnice).

S pogovorom in predstavitvijo primerov dobre prakse iz Zelenega krasa in Doline Soče smo iskali odgovore na težave na področju infrastrukture in vlaganj v javno dobro, razvoja turistične ponudbe ter podpore turističnim ponudnikom, dotaknili pa smo se tudi izzivov na področju sodelovanja in povezovanja različnih deležnikov, ki tvorijo turistični ekosistem. Organizatorji so z dogodkom želeli spodbuditi ključne deležnike, ki skrbijo za razvoj turizma v občini Idrija, k razmišljanju o realnem stanju in problemih. S pomočjo zunanjih gostov pa so želeli izmenjati izkušnje in stališča o tem, kako rešiti težave, kje začeti in kakšno strategijo ubrati za razvoj trajnostnega turizma v občini Idrija.

Dogodka se je udeležilo več kot 60 oseb, ki so zbranim postavili tudi nekaj vprašanj in prispevali svoje komentarje na razvoj turizma v Idriji.

F002002-idrija16_orig_jpg-photo-l