LIBECCIO

Program

Interreg EURO-Med

Trajanje

od 01.01.2024 do 01.09.2026

Področje

Turizem

Opis

Digitalna transformacija je imela vlogo katalizatorja rasti in razvoja turizma pred prihodom pandemije Covid 19. Prihod pandemije je dodatno pospešil digitalno preobrazbo z množično uveljavitvijo brezstičnih digitalnih aplikacij, ki so popotnikom predlagane pred in med potovanjem ter bivanjem v namestitvi in ​​destinaciji, kot nasprotje zdravstvenim pravilom fizičnega distanciranja, medtem ko so težave pri potovanjih so prinesle nove trende pri načinu potovanja.

Takšen pospešek digitalne preobrazbe med pandemijo lahko deluje kot odskočna deska za okrevanje turizma in krepitev njegove splošne trajnosti. V ta namen bo projekt omrežil transnacionalno turistično skupnost Euro-Med s štirimi vijačnicami v EURO-Med platformo za inovacije v turizmu (ETIP) z aktivnim sodelovanjem v celotnem projektu in zunaj njega.

ETIP bo zagotovil platformo za modeliranje sredozemskega pametnega turizma za spodbujanje trajnostnega turizma kot "turizma, ki v celoti upošteva svoje prihodnje gospodarske, družbene in okoljske vplive ter obravnava potrebe obiskovalcev, industrije, okolja in gostiteljskih skupnosti." (UNWTO) ETIP bo opremljen s sistemom za podporo upravljanju destinacij (DMSS), ki bo zmožen:

  • podpirati odločevalce z analizami v podporo politikam, ki se izvajajo, vrednotenjem njihovih ekonomskih, socialnih in okoljskih vplivov na splošno trajnost turizma,
  • pomagati organizacijam in podjetjem turističnih destinacij na operativni ravni pri spremljanju tokov obiskovalcev, izboljšanju procesa odločanja o strategijah, politikah kakovosti storitev in trženjskih akcijah.