Novice

16.07.2024Javni razpis PONI PRIMORSKO-NOTRANJSKA – 3. skupina

Znova zbiramo prijave na najbolj podjetniški razpis PONI Primorsko-notranjske regije.

05.07.2024V sklopu poletne turneje z Radiem 1 predstavili Zeleni kras

V sklopu kampanje Vzemi si čas. Moja Slovenija, Slovenska turistična organizacija in Radio 1 na poletnem raziskovanju Slovenije. V sredo, 3.7. se je ekipa Radio 1, ki je na poletnem raziskovanju Slovenije, ustavila pred Park vojaške zgodovine Pivka.

05.07.2024V sklopu kampanje Moja Slovenija so slovenski mediji odkrivali manj poznane kotičke Zelenega krasa

V okviru kampanje Moja Slovenija, v organizaciji Slovenske turistične organizacije, smo v torek, 2. julija na Zelenem krasu gostili predstavnike slovenskih medijev. Začeli smo s čajanko z Grofico Greto ob Cerkniškem jezeru, obiskali Centra za obiskovalce Cerkniško jezero ter Selšček – rojstno vas slovenskega slikarja Maksima Gasparija in si v Notranjski hiši privoščili pravo furmansko kosilo.

19.06.2024Razumevanje preteklih politik za boljše ukrepe v prihodnosti

Na drugem srečanju na temo regionalnega prostorskega planiranja (RPP) je bil poudarek na prostorskih, pa tudi ne-prostorskih ukrepih na kmetijskih površinah in v gozdnem prostoru, ki jih želimo vključiti v Regionalni prostorski plan Primorsko-notranjske regije, ter s tem doseči zastavljene cilje rabe prostora in prilagajanja na podnebne spremembe. S pregledom in razumevanjem preteklih politik in ukrepov, ki so izoblikovale našo pokrajino, želimo dobiti boljši vpogled na to, kakšne ukrepe moramo in želimo nasloviti v prihodnje, da bomo prispevali k trajnostni rabi našega prostora.

19.06.2024Planet TV na obisku: Spoznajte Zeleni kras – zgodbe grofice Grete in Notranjski park

V TV oddaji Planet na obisku so čare Notranjske in Zelenega krasa zastopali grad Snežnik z grofico Greto, Notranjski park z mistično deželo Cerkniškega jezera in centrom za obiskovalce ter muzej največjega presihajočega jezera v Evropi. Voditeljica Eva Cimbola je gledalce povabila na spoznavanje narave ter bogate kulturne dediščine v spremstvu lokalnih turističnih vodnikov in vodena doživetja v sklopu tematskih vikendov, ki potekajo vsak vikend od aprila do septembra.

19.06.2024Predstavitev Zelenega krasa v Supetarju na Braču

Tradicionalni obisk občine Postojna v pobratenem mestu Supetar na Braču so letos v okviru dogodka Čarobnosti postojnskih legend: Spoznajte Občino Postojna, poleg predstavnikov Visit Postojna, RRA Zeleni kras in LAS med Snežnikom in Nanosom, popestrili tudi predstavniki Notranjskega muzeja, Mestne knjižnice, OŠ Prestranek in OŠ Miroslava Vilharja, vrtca Postojna, društev Kašča in Pudgura ter Bistroja Štorja. Na okrogli mizi so razpravljali na temo povezovanja med Občino Postojna in Supetarjem, sledilo je mreženje med institucijami z namenom razvijanja novih skupnih projektov.Na prvi večer obiska, 7. junija, so se na košarkarski tekmi na rivi z domačo ekipo pomerili mladi košarkarji in košarkarice iz Košarkarskega društva Postojna. Po dopoldanski okrogli mizi na temo povezovanja med Občino Postojna in Supetarjem je naslednji dan sledilo mreženje med institucijami z namenom razvijanja novih skupnih projektov in sodelovanja.

19.06.2024Zeleni kras in Visit Kras skupaj na kolesarskem festivalu BAM v Mantovi

Destinacija Zeleni kras se je na letošnjem, že 10. kolesarskem festivalu BAM (Bicycle Adventure Meeting) v Mantovi, predstavila skupaj s sosednjo destinacijo Visit Kras. Obiskovalcem sta naši destinaciji že dobro znani, predvsem po v Italiji že uveljavljenih in prepoznavnih trailih v organizaciji italijanskih prirediteljev – »Carso trail«, »Seven serpents« in »The Grand Escape Italy/Slovenia«. Na tovrstnih kolesarskih dogodkih je največ povpraševanja prav po tem tipu ponudbe, ki je tudi pri nas ne manjka, »bikepackerje« pa zanima tudi siceršnja ponudba v destinaciji.

19.06.2024Prva borza dolenjskih lokalnih ponudnikov

Na prvi Borzi lokalnih ponudnikov iz občin Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Trebnje in Žužemberk, ki je 23. maja potekala v Dolenjskih Toplicah, se je s svojo ponudbo predstavila tudi destinacija Zeleni kras. Prvo borzo na Dolenjskem je organiziral LAS STIK (Lokalna akcijska skupina Suhe krajine, Temenice in Krke) v sodelovanju z Društvom turističnih novinarjev Slovenije. Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi lokalnih ponudnikov s področja obrti, kmetijstva, gastronomije, namestitev, športnih aktivnosti in kulture.

17.06.2024Največ pripomb na račun omejitve najema namestitvenih enot

Po posvetovanju z lokalnimi zavodi s področja turizma na RRA Zeleni kras ugotavljamo, da so gostinski in turistični ponudniki nenaklonjeni nekaterim predlaganim spremembam novega Zakona o gostinstvu, predvsem na področju omejitve kratkotrajnega najema namestitvenih enot. Slišati je tudi pomisleke na račun dodatnega obremenjevanja občin z administracijo. V RRA Zeleni kras smo zato podali predloge in pripombe na predlog, ki po navedbah ministrstva sledi sodobnim trendom gostinstva in nastanitvene dejavnosti ter zavezam k trajnostnemu turizmu. Javna obravnava predloga novega Zakona o gostinstvu bo trajala do 17. junija 2024.

14.06.2024VABILO na študijski turi za UČITELJE

Na destinaciji Zeleni kras v sodelovanju z Notranjskim muzejem, Notranjskim regijskim parkom, gradom Snežnik, gradom Prem, grofico Greto, Notranjsko hišo, Parkom vojaške zgodovine Pivka, Ekomuzejem Pivških presihajočih jezer in Jezerskim hramom organiziramo dve študijski turi za osnovne in srednje šole. Z njimi želimo predstaviti nove pristope pri spoznavanju kulturne in naravne dediščine kraškega sveta Slovenije ter predstaviti pedagoške programe obisk posameznih ustanov. Poudarek programov je na aktivnem vključevanju udeležencev (osnovnošolcev in srednješolcev) pri razvijanju svojih znanj in kompetenc skozi raziskovalne dejavnosti, ki bodo nadgradile njihovo poznavanje kraškega okolja v vseh njegovih posebnostih.

11.06.2024BUILDING STRONGER TOURISM DESTINATIONS

Na dogodku na temo grajenja močnejših turističnih organizacij na Dunaju smo na primerih dobrih praks in posebnosti predstavili tudi destinacijo Zeleni kras in Slovenijo s poudarkom na razvoju Nacionalnega informacijskega središče in sistema Tourism daily ter lokalnega pilotnega projekta SEISMEC.

03.06.2024PODALJŠANJE ROKA ZA PRIJAVO NA RAZPIS SOFINANCIRANJE OBRESTI PODJETNIŠKIH KREDITOV NA OBMOČJU PRIMORSKO‐NOTRANJSKE REGIJE 2024 ZA UPRAVIČENCE IZ OBČIN POSTOJNA, PIVKA IN CERKNICA

Za upravičence iz občin Postojna, Pivka in Cerknica se podaljšuje rok prijave na Razpis za sofinanciranje obresti podjetniških kreditov na območju Primorsko-notranjske regije 2024

29.05.2024Vabilo na dogodek projekta TARTINI BIS

Vabilo na OTVORITVENI KONCERT FESTIVALA RISONANZE, ki bo 2. junija potekal v Vidmu (Italija).