Novice

21.10.2024OKTOBRSKI GOSPODARSKI FORUM

Novinarka Marjana Grčman bo tokrat zasliševala Tomaža Berginca, direktorja skupine ETI.Izvedeli bomo, kako se je obneslo nagrajevanje cepljenih zaposlenih v času korone, kateri proizvod je zmagovalec v prodaji, kdo je njihova največja konkurenca, kdaj bodo dosegli 200 mio evrov prodaje in še številne zanimive odgovore na pronicljiva vprašanja.Tokrat samo preko spleta!

20.10.2024EKSKURZIJA NA KRASU IN V BRKINIH

Sodelavci RRA Zeleni kras smo preživeli čudovit dan na Krasu in v Brkinih, kjer smo odkrivali naravna in kulturna bogastva tega edinstvenega območja. Ogledali smo si Divaško jamo in obiskali Brkine, si v Dutovljah ogledali nagrajeni Pepin vrt ter se ustavili v Medgeneracijskem parku v vasi Sveto. S svojimi trajnostnimi praksami pa so nas navdušili v Biohotelu St. Daniel.

20.10.2024OBISK LAS PPD OD TURJAKA DO KOLPE

LAS Notranjska so v začetku oktobra obiskali člani LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe; ogledali so si zanimivo ponudbo ter spoznali dobre prakse, ki smo jih na Notranjskem uresničili tudi ob podpori EU sredstev – Špilarjev mlin, Jezerski hram in Notranjski park.

20.10.2024ZELENI KRAS NA FESTIVALU F3ŽO

Destinacija Zeleni kras se je med 30. septembrom in 2. oktobrom predstavljala na Festivalu za tretje življenjsko obdobje F3ŽO v Cankarjevem domu v Ljubljani. Obiskovalci so na sejmu dobili mnoge informacije o turistični ponudbi celotne destinacije, posamezni ponudniki in muzeji pa so predstavili svoje programe in produkte za skupine. Na festivalu so sodelovali TIC Ilirska Bistrica, Notranjsk park, Notranjski muzej, Zavod za turizem Pivka, DINA Center o velikih zvereh in Visit Postojna ter Park vojaške zgodovine Pivka.

20.10.2024SREČANJE PARTNERJEV PROJEKTA LIBECCIO V TERRASSI

Platforma za spodbujanje trajnostnega turizma – ETIP, ki nastaja v okviru Interregovega projekta LIBECCIO, bo podpora odločevalcem pri upravljanju turističnih destinacij. Spodbujala bo tudi inovacije in sodelovanje različnih deležnikov ter pomagala pri spremljanju tokov obiskovalcev v turističnih destinacijah ter izboljšanju procesa odločanja o strategijah, politikah kakovosti storitev in trženjskih akcijah. V začetku oktobra je v španski Terrassi potekalo drugo srečanje konzorcija ter upravnega odbora partnerjev projekta.

20.10.2024ČAR LESA SMO SPOZNAVALI TUDI V PIVKI

Društvo za zaščito lesa Slovenije in Svet za les sta skupaj z razvojno agencijo RRA Zeleni kras pripravila razstavo Čar lesa, ki je bila med 27. septembrom in 14. oktobrom na ogled tudi v Krpanovem domu v Pivki. Namen razstave, ki se seli po Sloveniji, je promocija predelave lesa in rabe lesnih izdelkov.

20.10.2024INFRARDEČI ŠTEVCI MERIJO ŠTEVILO IN SMER GIBANJA POHODNIKOV

RRA Zeleni kras je v okviru projekta SEISMEC na območju Nanosa, Rakovega Škocjana, Snežnika, Planinskega polja, Pivških presihajočih jezer in še nekaterih drugih mestih destinacije Zeleni kras postavila infrardeče števce, ki beležijo število prehodov in smer gibanja pohodnikov. Gre za pilotno aktivnost vzpostavitve »dashboarda«, ki bo s prikazovanjem različnih vrst podatkov olajšal delo načrtovalcev in upravljavcev aktivnosti v naravi. Z informacijami o najbolj obiskanih poteh bodo tako lahko bolje upravljali z naravnim okoljem. Na RRA poudarjajo, da so pridobljeni podatki popolnoma anonimni.

14.10.2024GREENSMES ZA INOVACIJE V ZELENI EKONOMIJI

Projekt GREENSMES, ki ga na RRA Zeleni kras izvajamo od septembra, se osredotoča na spodbujanje inovacij in trajnostne rasti med malimi in srednjimi podjetji (MSP) v zeleni ekonomiji. Sodelujoči partnerji bodo izkoristili metode iz preteklih uspešnih projektov za ustvarjanje novih idej in rešitev za podporo politikam, ki omogočajo boljše izkoriščanje zelenih inovacij v regiji. Projekt bo potekal v sodelovanju s številnimi tujimi partnerji.

10.10.2024VIHAR, IMENOVAN VILHAR

RRA Zeleni kras v sodelovanju z Občino Postojna 8. novembra pripravlja glasbeno-literarni večer o življenju in delu vélikega domoljuba Miroslava Vilharja. Na koncertu v okviru projekta Tartini Bis bodo Vilharjeve pesmi izvajali številni glasbeniki, pripovedovala pa bo dramska igralka Marijana Brecelj.

23.09.2024Zeleni kras: ključno je sodelovanje

Kakšna je prihodnost regije, v kateri je narava bistvenega pomena? To je bilo osrednje vprašanje prvega srečanja »MOŽNOSTI POKRAJINE/POSSIBLE LANDSCAPES«, ki je bilo 17. septembra v Postojni organizirano v okviru projekta PLUS Change za območje Zelenega krasa. Udeleženci srečanja so razpravljali o možnostih za drugačne, nove poslovne modele ter iskali nove priložnosti v povezovanju na področju turizma, prometa in samooskrbe. Dotaknili so se tudi stanovanjske problematike in poudarili, da je v soustvarjanje boljših pogojev za prihodnost nujno vključiti tudi mlade. Med možnostmi za boljše povezovanje pa so izpostavili tudi ustanavljanje zadrug in ustvarjanje skupnih regionalnih kampanj na področju turizma.

19.09.2024O projektu ReRURAL na Kosovem

RRA Zeleni kras je 8. in 9. julija sodelovala na drugem konzorcijskem sestanku projekta Renew RURAL Areas (ReRURAL) v Prištini. Skupaj s projektnimi partnerji smo pregledali napredek projekta, ocenili dosežene mejnike ter načrtovali nove cilje in aktivnosti, osredotočene na zmanjševanje energetske revščine. RRA Zeleni kras je predstavila vlogo, vizijo in naloge v okviru projekta ter aktivno sodelovala na okrogli mizi, kjer soo obravnavali teme energetskih skupnosti, energetskega prehoda in energetske revščine v državah partnericah.

18.09.2024V Postojni ponovno gospodarski forum

Regionalna zbornica Postojna v torek, 24. septembra, ob 16. uri, vabi na novo epizodo gospodarskega foruma, kjer bo novinarka Marjana Grčman gostila predsednika uprave podjetja M Sora iz Žirov, dr. Aleša Ugovška. Čaka nas zanimiv pogovor s prvim možem podjetja, ki je kot uveljavljeni proizvajalec oken prisoten na številnih trgih v Evropi in izven; njegova največja posebnost pa je lastniška struktura.

18.09.2024Čar lesa tudi v Pivki

Razstave Čar lesa že več kot desetletje in pol krožijo po Sloveniji in tako spodbujajo rabo lesa ter ozaveščajo potrošnike o trajnostnem pomenu predelave lesa in uporabe lesnih izdelkov. Kot pravijo v Društvu za zaščito lesa Slovenije in Svetu za les, se današnja družba premalo zaveda pomena lesa za okolje, s tem pa tudi za zdravje in dobro počutje človeka. Prepričani so, da bo imel les odločilno vlogo za prihodnost, pa ne (le) kot energent, ampak kot gradivo za objekte in najrazličnejše izdelke. Projekt spodbuja izdelavo in uporabo lesenih izdelkov, ki bodo na letošnji razstavi, od 27. septembra dalje, na ogled tudi v Krpanovem domu v Pivki.

18.09.2024Dostopni turizem – turizem za vse

RRA Zeleni kras v sodelovanju z ARS VIVA in turistično informacijskimi centri in ponudniki destinacije Zeleni kras pripravlja študijsko turo na temo dostopnega turizma – turizma za vse. Dogodek bo potekal v torek, 24. septembra, med 10. in 13. uro v Vrhniki pri Ložu in je namenjen vsem predstavnikom ranljivih skupin ter organizatorjem potovanj dostopnega turizma.

18.09.2024Ohranjanje in raziskovanje kulturne dediščine Miroslava Vilharja

RRA Zeleni kras je v sklopu Interregovega projekta Tartini Bis v soboto, 7. septembra, pripravila glasbeno-literarni večer Naprej s pesmijo!, posvečen Miroslavu Vilharju. Glasbena skupina Ensemble Contemporanea s sopranistko Kristino Kolar in hrvaškim ženskim zborom Sklad je odigrala 13 Vilharjevih skladb v sveži priredbi Zdravka Plešeta. Na dogodku so predstavili tudi Tartinijevo variacijo na temo slovenske ljudske pesmi Čuk se je oženil. Glasbeni program je s pripovedjo o življenju in delu Miroslava Vilharja povezala dramska igralka Marijana Brecelj.

18.09.2024Potujoča EU pisarna se je ustavila v Postojni

Potujoča pisarna evropskih sredstev se je 5. septembra ustavila v Postojni in z ekipami posameznih ministrstev predstavila možnosti sofinanciranja z evropskimi sredstvi. Udeleženci so se seznanili z razpisi Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, s priložnostmi programa Interreg Slovenija-Hrvaška ter z razpisi s področja oskrbe migrantov. Direktor RRA Zeleni kras Boštjan Požar pa je na srečanju med drugim opozoril na konkretne ovire pri črpanju razvojnega denarja.

18.09.2024Preverjanje in usklajevanje projektnih predlogov

V sklopu mehanizma Dogovor za razvoj regije bo Primorsko-notranjska regija prejela skoraj 15 milijonov 794 tisoč evrov, namenjenih sofinanciranju projektov na ključnih področjih, kot so podjetniški inkubatorji, odvajanje in čiščenje odpadnih voda, oskrba s čisto vodo, zelena infrastruktura in neinfrastrukturni ukrepi trajnostne mobilnosti. V okviru prve dopolnitve Dogovora se je rok za pripravo projektov in oddajo osnutka podaljšal na 30. oktober 2024.

18.09.2024Pridružite se naslednji generaciji podjetnikov!

Ob koncu meseca se bo zaključilo usposabljanje druge skupine udeležencev programa PONI Primorsko-notranjska. V zadnjih mesecih so bodoči podjetniki razvijali izjemno raznolike in kreativne poslovne ideje, od izdelave lesenih igrač, punčk iz cunj, unikatnih oblačil in nakita do suho zidne gradnje, kinezioloških storitev, masaže in videografije. Do 4. oktobra pa je odprt tudi že nov razpis za vključitev v 3. skupino programa PONI.

18.09.2024Priprava izhodišč za RPP Primorsko-notranjske regije

Konec julija je RRA Zeleni kras podpisala pogodbo z Ministrstvom za naravne vire in prostor o pripravi Regionalnega prostorskega planiranja (RPP) za Primorsko-notranjsko regijo, 12. septembra pa je v Postojni potekalo prvo srečanje s predstavniki občin, ki tvorijo osrednjo skupino za usklajevanje vsebin.

18.09.2024EKOLOŠKI DAN EVROPSKE UNIJE

»Več lokalne ekološke hrane v javne zavode – vloga lokalnih skupnosti«

12.09.2024RAZPIS ZA PROSTO DELOVNO MESTO »SVETOVALEC« ZA VZPOSTAVITEV IN DELOVANJE REGIJSKEGA CENTRA MOBILNOSTI V OKVIRU DOGOVORA ZA RAZVOJ REGIJ V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI

RRA Zeleni kras razpisuje razpis za prosto delovno mesto »svetovalec« za vzpostavitev in delovanje regijskega centra mobilnosti v okviru dogovora za razvoj regij v Primorsko-notranjski regiji. Rok za prijavo na razpis je do 30. 10. 2024. Prijave sprejemamo preko elektronske pošte, na e-naslov: tjasa@rra-zk.si.

04.09.2024VABILO NA DOGODEK »MOŽNOSTI POKRAJINE«/»POSSIBLE LANDSCAPES«

Vabilo na dogodek v okviru prostorskega planiranja na regionalni ravni

28.08.2024Vabilo na glasbeno-literarni dan

Na Primorsko-notranjskem bo 7.9.2024 potekala krepitev vplivov in sinergij kulturnega turizma; glasbeno-literarni dan, posvečen Miroslavu Vilharju

23.08.2024Vabilo na okroglo mizo EU sredstva - priložnosti za lokalni razvoj

Vabimo vas na okroglo mizo z naslovom EU sredstva - priložnosti za lokalni razvoj, ki bo potekala 5.9.2024, ob 14. uri, v Postojni