Novice

16.03.2024NA DELAVNICI TUDI O POENOSTAVITVI JAVNIH POZIVOV

Na delavnici na temo javnih razpisov, ki je v marcu potekala na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani, smo predstavniki vseh Lokalnih akcijskih skupin (LAS) iz Slovenije poleg podatkov o delovanju LAS v prejšnjem programskem obdobju dobili tudi navodila in priporočila za nadaljnje delo ter pripravo javnih razpisov v novem programskem obdobju. Razmišljali smo tudi o poenostavitvah javnih pozivov, da bi bili dostopnejši in razumljivi čim več potencialnim prijaviteljem.

16.03.2024PONIJAŠI SVOJE PODJETNIŠKE SANJE SPREMINJAJO V RESNIČNOST

Udeleženci programa PONI - Podjetno nad izzive po skoraj treh mesecih navdušujejo z inovativnimi pristopi in rezultati. Na temelju raziskave trga in poslovnega modela so oblikovali svoj prvi osnutek poslovnega načrta ter z intenzivnim delom razvili produkte in storitve, ki obetajo uspeh na trgu. Program so predstavili na Obmejnem zaposlitveno-kariernem sejmu v Kopru, spoznavali socialno podjetništvo na Kmetiji Slavec in se na team-buildingu v naravi še bolj ustvarjalno povezali med seboj. V prihodnjem mesecu bomo objavili nov razpis za prijavo v program PONI, ki se začne 1. junija.

14.03.20242. ČEZMEJNA BORZA LOKALNIH PONUDNIKOV ZELENI KRAS

Čezmejna borza lokalnih ponudnikov Zeleni kras pod eno streho združuje strokovno javnost, ponudnike turističnih storitev, kmetijski sektor ter odločevalce in tako postaja osrednji poslovni dogodek turističnega sektorja regije. Na letošnjem dogodku, ki bo 27. marca v Ilirski Bistrici, bo sodelovalo 50 predstavnikov turističnih znamenitosti, turistično informacijskih centrov, namestitvenih obratov ter kmetijsko-pridelovalnega sektorja iz regije in s sosednje Hrvaške. Organizator želi z organizacijo dogodka izboljšati lokalno samooskrbo, skrajšati dobavne verige, povečati potrošnjo ter vzpostaviti platformo za povezovanje med lokalnimi ponudniki.

12.03.2024ZELENI KRAS NA SEJMU LIBERAMENTE BOLOGNA

Na sejmu v Bologni se je februarja med šestimi slovenskimi ponudniki predstavila tudi RRA Zeleni kras. V središču sejma je bila tudi letos »outdoor« ponudba, obiskovalci – v treh dneh so jih našteli 19 tisoč – pa so veliko zanimanja izkazali za ogled jam, kolesarjenje, opazovanje divjih živali – predvsem medveda – in druge aktivnosti v naravi. Pravo eksplozijo zanimanja pa je doživela ponudba potovanj z avtodomi. Iz severnega dela Apeninskega polotoka v Slovenijo prihaja največ gostov, zato je prisotnost Slovenije v tem delu Italije je zagotovo zelo pomembna.

05.03.2024Objavljena javna razpisa za obnovo kmetijskih gospodarstev po naravni nesreči poplavah avgusta 2023

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo dva javna razpisa iz naslova Programa razvoja podeželja RS 2014–2020 v skupni višini 14 milijonov evrov za naložbe v obnovo kmetijskih gospodarstev po naravni nesreči – poplavah avgusta 2023.

21.02.2024Akademija RRA: Povezovanje regionalnega razvoja in upravljanja destinacije

Na Akademiji RRA, ki jo je 20. februarja v Muzeju pivških presihajočih jezer organiziral RRA GIZ, so udeleženci spoznali model upravljanja turistične destinacije Zeleni kras, vključno s prednostmi in izzivi. Udeleženci so ugotovili, da se velika večina sooča s podobnimi izzivi na področju upravljanja turističnih destinacij, med katerimi so najpogostejše težave s financiranjem, kadri ter pomanjkanjem kontinuitete dela s turističnimi ponudniki. Akademija je začrtala tudi nadaljnjo pot in tako predstavlja pomemben mejnik za regionalni razvoj in promocijo turizma destinacije.

18.02.2024ROMAN FERENČAK O ORHIDEJAH, GEOTERMALNI ENERGIJI IN ŠE O ČEM

Postojnska gospodarska zbornica ne počiva. Naslednji v nizu gospodarskih forumov tokrat ne bo potekal v živo, ampak samo na spletu, na plaformi Zoom. Vabljeni k spremljanju intervjuja z Romanom Ferenčakom, direktorjem podjetja Ocean Orchids iz pomurskega Dobrovnika. Z njim se bo 3. marca ob 10. uri pogovarjala Marjana Grčman.

15.02.2024EU projekt, moj projekt 2024

EU projekt, moj projekt 2024 je nacionalna kampanja, kjer prijavitelji projektov, sofinanciranih z evropskimi sredstvi, pripravijo predstavitev svojega projekta v obliki celodnevnega dogodka za splošno javnost. Vsak se lahko predstavi s svojo zanimivo zgodbo preko dneva odprtih vrat, delavnic za mlajše in starejše, interaktivnih razstav, kulturnih ali športnih aktivnosti in drugega zabavnega dogajanja.

14.02.2024PROJEKT ReRURAL ZA ZMANJŠANJE ENERGETSKE REVŠČINE

RRA Zeleni kras se je kot partnerica projekta Renew RURAL Areas (ReRURAL) v začetku februarja udeležila uvodnega sestanka v Zagrebu, kjer je predstavila svojo vlogo, vizijo in naloge v okviru projekta. Projektni program EUKI se osredotoča na osvetljevanje in odpravljanje energetske revščine, partnerji pa ga bodo implementirali v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, na Kosovem ter Hrvaškem. Z energetsko revščino oz. nedostopnostjo do virov energije za zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb se soočajo zlasti podeželska območja držav partneric.

14.02.2024Mednarodni dan turističnih vodnikov Zeleni kras

Ob Mednarodnem dnevu turističnih vodnikov so turistični vodniki Zelenega krasa pripravili 17 vodenj ki bodo potekala v tednu med 18. in 26. februarjem 2024. Spoznajte zanimive aktivnosti, ki vam bodo približale naravo in kulturno dediščino naših krajev. Vabljeni k ogledu programa, prijavam in obisku regije. Veseli vas bomo! Veseli pa bomo tudi vašega odziva, tako da nam lahko pišete na info@zelenikras.si.

13.02.2024ZA PROJEKTE V OKVIRU OBEH LAS BO NA VOLJO SKORAJ 3,5 MILIJONA EVROV

Obe Lokalni akcijski skupini (LAS), ki delujeta na območju Primorsko-notranjske regije, bosta imeli za delovanje v programskem obdobju do leta 2027 na voljo skoraj 4,3 milijona evrov, od tega bo za projekte namenjenih skoraj 3 milijone evrov in pol. Podlaga za pripravo javnih pozivov oziroma oblikovanje projektov bodo spodbujanje razvoja trajnostnega turizma, lokalne oskrbe in razvoja kmetijstva ter lokalnega podjetništva in krepitev vključujoče družbe oziroma skupnosti z namenom izboljšanja kakovosti življenja. Obe LAS bosta sodelovali tudi s tako imenovanimi projekti sodelovanja, ki naslavljajo razvoj trajnostnega turizma in povezovanja pod skupno blagovno znamko. Prva javna poziva po posamezni LAS bosta objavljena še letos. Projekti pa bodo tudi v tem programskem obdobju sofinancirani iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

07.02.2024PRILOŽNOST ZA MREŽENJE IN PREDSTAVITEV PONUDBE

Na letošnji, 2. čezmejni borzi lokalnih ponudnikov se bodo predstavili turistični ponudniki iz destinacije Zeleni kras in sosednjih destinacij – mediteransko-kraške Slovenije in primorsko-goranske županije s Hrvaške. Dogodek, ki predstavlja odlično priložnost za predstavitev ponudbe pridelovalcev ter mreženje med gostinskimi in turističnimi ponudniki, pripravlja RRA Zeleni kras v sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz primorsko-notranjske regije. Potekal bo v sredo, 27. marca med 10 in 20. uro v Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici. Udeležba je brezplačna, obvezne so prijave.

06.02.2024SKUPNA PREDSTAVITEV DESTINACIJE NA SEJMU ALPE ADRIA

Skupna predstavitev destinacije Zeleni kras na letošnjem sejmu Alpe Adria: Turizem in prosti čas je bila nadvse uspešna, saj so obiskovalci so izkazali veliko zanimanja za predstavljeno turistično ponudbo, zlasti posebnih doživetij. Destinacijo so v duhu povezovanja in skupne promocije regije predstavljali TIC Lož, Notranjski regijski park, Park vojaške zgodovine, Visit Pivka, Visit Postojna, TIC Ilirska Bistrica ter DINA Center o velikih zvereh, predstavitev pa so dopolnili tudi nekateri lokalni ponudniki. Sejem je med 31. januarjem in 3. februarjem obiskalo več kot 18 tisoč ljudi.

01.02.2024LICENCO PRIDOBILO 18 NOVIH LOKALNIH VODNIKOV

Izobraževanje je zaključila skupina 18 lokalnih turističnih vodnikov, ki jim bo pridobljena licenca omogočila vodenje turistov in obiskovalcev v občinah Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna. To je dobrodošla pridobitev v regiji, saj v zadnjih letih narašča povpraševanje po kakovostnih turističnih vodnikih, ki govorijo tuje jezike, zlasti italijansko, nemško in angleško.

25.01.2024SIMČIČ SE TRTI POSVEČA Z NATANČNOSTJO ZNANSTVENIKA IN LJUBEZNIJO ROMANTIKA

Gost prvega letošnjega gospodarskega foruma na GZS Regionalni zbornici Postojna bo Marjan Simčič, poznan tudi kot Mick Jagger slovenskega vinarstva. Z njim se bo v sredo, 31. januarja, pogovarjala novinarka Marjana Grčman. Na postojnski zbornici, kjer pod vodstvom direktorja RRA Zeleni kras Boštjana Požarja aktivno delajo na spodbujanju podjetnosti in podjetniške kulture v regiji, pogovore z uspešnimi gospodarstveniki mesečno pripravljajo od leta 2015. V tem času se je na forumih zvrstilo že skoraj 90 eminentnih imen, ki so z obiskovalci delili izkušnje ter dobre in slabe prakse v gospodarstvu.

25.01.2024TARTINI BIS OHRANJA ZAPUŠČINO VELIKEGA VIOLINISTA IN SKLADATELJA

V okviru projekta Tartini BIS, ki se je nedavno začel z uvodnim srečanjem v Trstu, bo zaživel tudi čezmejni mladinski orkester. To je eden od ciljev Interregovega projekta, usmerjenega v ohranjanje ter promocijo zapuščine slovitega piranskega violinista in skladatelja, krepitev kulturnih vezi med Slovenijo in Italijo in širjenje glasbenega turizma. Projekt bo služil tudi kot izhodišče za predstavitev in promocijo skladatelja, literata in politika Miroslava Vilharja.

25.01.2024ODLIČNA PRILOŽNOST ZA PREDSTAVITEV DESTINACIJE ZELENI KRAS V STUTTGARTU

Predstavniki destinacije Zeleni kras so na januarskem sejmu v Stuttgartu predstavili (outdoor) ponudbo pohodniških in kolesarskih poti, dogodkov in ostalih možnosti preživljanja prostega časa v neokrnjeni naravi kraških fenomenov. Privabiti so želeli predvsem tiste izletnike, ki ne iščejo (samo) najbolj znanih in množično obiskanih turističnih točk, ampak cenijo tudi mir in stike s prijaznimi domačini. Sejem vsako leto obišče okoli 250 tisoč ljudi, nemški gostje pa so med najpogostejšimi obiskovalci Slovenije, zato predstavitev v Stuttgartu predstavlja odlično priložnost tudi za naše lokalne turistične ponudnike.

25.01.2024Delovanje LAS Notranjska v obdobju do leta 2027 tudi uradno potrjeno

LAS Notranjska je prejela odločbo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, s katero je potrjena Strategija lokalnega razvoja za programsko obdobje do leta 2027. S tem so bila LAS odobrena tudi sredstva v višini 1.619.302 evrov. Skoraj 1,3 milijona evrov bo namenjenih izvajanju projektov, od tega 190 tisoč evrov za pripravo in izvajanje projektov sodelovanja, ostalo pa prek javnih pozivov LAS. Dvajset odstotkov vseh sredstev pripada vodilnemu partnerju (RRA Zeleni kras), ki med ostalim skrbi za delovanje LAS in njenih organov, pripravlja javne pozive za sofinanciranje projektov ter nudi pomoč zainteresiranim deležnikom z območja LAS pri pripravi in izvajanju projektov. Srečanja s potencialnimi pripravljavci projektov že potekajo.

25.01.2024»PONIJAŠI« OSVAJAJO PODJETNIŠKO MISELNOST

Na samostojno podjetniško pot je v začetku januarja stopilo prvih deset udeležencev novega projekta Podjetno nad izzive Primorsko-notranjska – PONI. Vsak od njih mora za svojo poslovno idejo izdelati tudi poslovni model, zato so v prvem sklopu delavnic osvajali znanja s področja poslovnega modeliranja. Potem ko so določili segmente kupcev in se lotili tržnega komuniciranja, sedaj svoje delo nadaljujejo na področju raziskave trga in se spogledujejo s celostno grafično podobo.

25.01.2024Finančne spodbude na področju podjetništva v občini Postojna

Na so voljo finančne spodbude na področju podjetništva v občini Postojna za leto 2024.