Priznanja udeležencem natečaja Naredimo drugače!

12.06.2019

V torek, 11. 6. 2019 smo v okviru regijskega Dne inovativnosti podelili tudi priznanja udeležencem natečaja Naredimo drugače! Priznanji sta prejeli:

Učilo - igralo

Osnovna šola Pivka za izdelek Učilo - igralo: avtorji Miha Poljšak, Jakob Šabec, Jakob Grželj, Matevž Grželj, Gjorgij Janev, Klara Perenič, pod mentorstvom Matije Mišiča in Mateje Mezgec Pirjevec. Učenci so ob pomoči obeh mentorjev želeli izdelati učilo za prvošolčke, ki bi ga le-ti uporabljali z veseljem, ob igri in se ob tem tudi učili. Tako je nastalo učilo-igralo na katerem je bilo vključenih več polj za pridobivanje ročnih spretnosti in novih znanj kot so: čevlji z vezalkami, da se učijo zavezovati. Uro s kazalci, da se učijo čas. Telefon z vrtečimi številkami in barvnim krogom v sredini, da se lahko naučijo številk in prepoznati barve. Učilo vsebuje tudi veliko raznih zapiral in odpiral, kjer  trenirajo ročne spretnosti, lahko pletejo kitke, vrtijo vijake itd. tako, da gre za vsestransko učilo-igralo, ki bi ga lahko koristno uporabili v vsaki učilnici naših najmlajših.

Izdelajmo samiOsnovna šola Košana za izdelek Izdelajmo sami: učenci druge in tretje triade pod vodstvom mentorice Urške Tušar so v okviru narovoslovnega in tehniškega dneva sami izdelali domača čistila, kozmetiko in pralna sredstva. Izdelali so t. i. semenske bombe, iz katerih zraste pisan šopek, v kolikor se ga odvrže na zemljo. Vse recepte so tudi združili v lično knjižico receptov. S svojim delom dokazujejo, da je znanje o izdelavi ekoloških čistil lahko dostopno in ga je mogoče koristno uporabiti v prav vsakem gospodinjstvu. Na ta način tudi pokažejo na preprost način, kako prispevati k ohranjanju naravnega okolja, kar je lekcija, ki jo mora razumeti vsak prebivalec Zemlje.

Župan Občine Pivka, Robert Smrdelj je udeležencem podelil priznanja, tako kot vsako leto pa smo jih tudi tokrat na RRA Zeleni kras, Center za inovativnost in razvoj nagradili: ena skupina otrok se bo odpravila na enodnevni izlet "Bloščica in Bloško jezero", druga pa na Grad Prestranek, kjer se bodo preizkusili v jahanju.

Vsem udeležencem iskreno čestitamo!