PILOTNA IZVEDBA EKO KROŽNE DEGUSTACIJSKE POTI TREH OBČIN

13.05.2022

Obiskali smo vse tri kmetije - Ekološko kmetijo Česnik iz Pivke, ekološko kmetijo Tadeja Smrdela iz Slavine pri Prestranku in kmetijo Denisa Iskre iz Zabič pri Ilirski Bistrici.

Tadej Smrdel nam je na odprtem učnem panju, v idiličnem okolju, predstavil življenje čebel. Ogledali smo si notranjost panja in si od blizu pogledali hierarhijo življenja čebel, odlaganje medu, skrb za zalego, iskali smo matico,... Po delavnici smo degustirali več vrst medu in okušali medene dobrote na palačinki s sladoledom.

Pot smo nadaljevali v Pivko, na kmetijo Česnik. Gospodar nas je prijazno sprejel in nam predstavil začetke vzpostavitve kmetije. Ogledali smo si kmetijo in živali. Demonstrirali so nam tudi postopek molže, nam razložili kako poteka predelava mleka v mlečne izdelke ter nam razkazali prostore. Pridne gospodinje so nam pripravile degustacijo različnih vrst sirov in ponudile kozje mleko.

Pot smo zaključili v vasici Zabiče. Na poučni delavnici Denisa Iskre smo spoznali način pridobivanja brinjevca in brinjevega olja. Ogledali smo si prostore, spoznali blagodejne učinke brinjevca in brinjevega olja na naše zdravje in dobro počutje. Po zaključeni delavnici smo se okrepčali s sladkimi  dobrotami pridnih pekaric.

Domov smo se vračali preko vasi Knežak v poznih popoldanskih urah.