Čemaževi dnevi 2023

18.04.2023

V okviru letošnjih Čemaževih dnevov na Zelenem krasu v aprilu potekajo aktivnosti, namenjene dvigu kulinarične ponudbe destinacije, povezovanju gostinskih ponudnikov, prenosu znanj ter ozaveščanju prebivalcev o koristih in uporabi divje hrane. Čemaževi dnevi so razdeljene v tri različne sklope, s čimer smo organizatorji RRA Zeleni kras, Društvo za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka ter Visit Postojna (Zavod Znanje OE Turizem), želeli s tematiko nagovoriti različne ciljne skupine.

Čemaževi dnevi so se pričeli 12. aprila z delavnico »Divja hrana za vsak dan«, na kateri je Jože Podboj, velik poznavalec divje hrane in zelišč, z udeleženci delil svoje znanje in izkušnje pri nabiranju, shranjevanju in pripravi jedi številnih samoniklih užitnih rastlin oz. divje hrane. Kuharski mojstri iz Bistroja Perspektiva so udeležencem prikazali pripravo nekaterih jedi primernih za vsak dan.

Trend divje hrane se je že dobro integriral v kulinarični turizem po svetu in tudi v Sloveniji doživlja pravi razcvet. Tudi gostinski ponudniki na Zelenem krasu že izkoriščajo izjemni potencial slovenske raznolike narave in svoja kulinarična doživetja domiselno nadgrajujejo z avtentičnimi pristopi.

Glavni kulinarični dogodek Čemaževih dnevov je potekal v petek, 14. aprila 2023, prav tako v Bistroju Perspektiva. Deset gostinskih ponudnikov iz destinacije Zeleni kras je pripravilo 8 hodni meni z notami čemaža. Pri pripravi menija so gostinski ponudniki uporabili lokalne in sezonske sestavine ter sestavili izvrstne jedi, ki so postavile nov mejnik kulinarične ponudbe Zelenega krasa. Gostje kulinaričnega dogodka so med drugim okušali slano pito z žolco, fokačo z drožmi, oslovski jezik, sardele na šavor, čemaževo juho, raviole z albuminsko skuto z jurčki in čemažem, kvašene štruklje in zajčji ragu, vrat krškopoljca ter se posladkali z velikonočno interpretacijo potice. Vsak hod je pospremila ustrezna vinska spremljava vrhunskih vin Ščurek. Za spajanje vina in hrane so poskrbeli usposobljeni sommelierji, med katerimi je tudi Miralem Junuzović (Bisto Štorja), prejemnik naziva najboljši Sommelier/natakar 2023 po izboru Gault&Millau. Poleg predstavitve posameznih hodov jedi ter spremljajočega vina so udeleženci uživali tudi v prijetni glasbi akustičnih kitar bratov Jurca.

Matija Simčič (Društvo za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka):

»Izjemno sem ponosen na vse sodelujoče, saj smo dokazali da smo lokalni gostinci zmožni pripraviti odlične krožnike z divjimi sestavinami, organizirati kulinarični dogodek na izjemno visokem nivoju in zadovoljiti goste, ki iščejo predvsem kvaliteto in unikatnost. Verjamem, da smo s skupnim sodelovanjem postavili temelje odlične zgodbe o povezovanju lokalnih ponudnikov, ki bo v prihodnje prinesla še nova doživetja lokalne kulinarike.«

Dejan Iskra (Zeleni kras)

»Izredno me veseli, da smo lahko del zgodbe o uspehu ter da sodelujemo pri gradnji kulinarične identitete destinacije Zeleni kras. Pri tem podpiramo gostinske ponudnike, da nadgrajujejo svoje znanje, razmišljajo glede uporabe lokalnih sestavin, se podajo v odkrivanje novih okusov in razvijajo nove produkte, ki so namenjeni vsem, ki iščejo kvalitetno hrano in prijetne okuse. S povezovanjem različnih deležnikov smo letos želeli nadgraditi Čemaževe dneve, zato smo pred glavnim kulinaričnim dogodkom organizirali delavnico, kjer so lokalni kuharski mojstri pokazali pravilno pripravo divje hrane, sledil je kulinarični večer z 8 hodnim menijem, temu pa do konca meseca aprila sledijo meniji pri posameznih vključenih ponudnikih. Gosti lahko rezervirajo menije pri posameznih gostincih, kjer je po poenoteni ceni 19 EUR na voljo tri hodni meni na temo čemaža.«

 


 

ČEMAŽEVI DNEVI PRI GOSTINSKIH PONUDNIKIH (od 17. 4. 2023 do 30. 4. 2023)

Vsi kulinarični navdušenci bodo lahko do konca aprila okušali edinstvene gurmanske specialitete, ki bodo pripovedovale zgodbe okolja, dediščine in naravnih dobrin Zelenega krasa. Meniji na temo čemaža so na voljo po poenoteni ceni 19 EUR na osebo. Obvezne so predhodne rezervacije pri posameznih ponudnikih.

 

BISTRO ŠTORJA

  • wangus carpaccio/čemaž/hren/pogača
  • čemažev sok/postrv/hruška/pomaranča
  • trska/ čemaž/ koprc

Rezervacije na telefonsko številko (05) 99 27 898.

 

GOSTILNA MORSKI KONJIČEK

  • čemaževa juha z gamberi
  • testenine s pršutom, šparglji in kozjim sirom
  • ribji file z bučkami na polenti obogateni s čemaževo kremo

Rezervacije na telefonsko številko 041 523 325.

 

GOSTILNA PRI ZOTLARJU

  • mavrični raviol z albuminsko skuto, jurčki in čemaževim pestom
  • puranja roladica s čemaževim nadevom, šparglji in sezonsko prilogo
  • dnevna hišna sladica po izbiri

Rezervacije na telefonsko številko 040 868 907.

 

BOLK BAR

  • čemaževa pica, brezalkoholna pijača in sladica po izbiri

Rezervacije na telefonsko številko 030 325 000.

 

GOSTILNA ŠPELCA

  • pozdrav s čemaževo skuto
  • fritaja s čemažem in pršutom
  • čemaževi njoki v sirovi omaki ali sekanici iz kožarce
  • dnevna sladica

Rezervacije na telefonsko številko (05) 753 04 13.

 

EKOTURIZEM HUDIČEVEC

  • goveja juha z zeliščnimi žličniki
  • krompirjevi njoki s čemaževim pestom in sušenim podbradkom
  • telečja rulada s špargljevo polento in koprivami

Rezervacije na telefonsko številko 031 390 203.