Posvet o problematiki osrednjega vojaškega vadišča Poček

08.11.2023

V Postojni je 6. novembra potekal posvet o problematiki vojaških aktivnosti na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček in strelišču Bač, ki ga je organiziral postojnski lokalni odbor Gibanja Svoboda.

Z državne strani so se posveta udeležili državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir Uroš Paternus in predsednik državnozborskega odbora za obrambo Martin Premk. Kot so zatrdili, bo prihodnje leto načrt aktivnosti na Počku manj obsežen, kot je bil letos, ni pa bilo slišati zavez, da bi se slovenska vojska iz tega občutljivega kraškega območja v prihodnje umaknila.

Na posvet so bili vabljeni številni deležniki iz lokalnega okolja, predstavniki strokovne javnosti in odločevalci. Razprave so se med drugimi udeležili župani postojnske, ilirskobistriške in pivške občine ter direktor RRA Zeleni kras mag. Boštjan Požar, ki je na posvetu med drugim izpostavil zelo veliko tveganje onesnaženja pitne vode ter otežena razvojna vlaganja podjetij in občanov zaradi obsežnih varstvenih režimov, pri čemer slednji na istem prostoru očitno ne veljajo za slovensko vojsko.

Več: Primorske novice