Z roko v roki do kakovostnih obrokov (2015)

Program

EKSRP - kmetijski sklad

Trajanje

od 01.02.2015 do 01.07.2015

Področje

Podeželje

Opis

Projekt Z roko v roki do kakovostnih obrokov je namenjen zmanjševanju oz. odpravi ovir za uveljavljanje načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih. Cilj projekta je povečati delež lokalnih živil na jedilnikih osnovnih šol in vrtcev v Primorsko-notranjski regiji.

Med aktivnostmi polletnega projekta so:
1.    delavnice za zaposlene v vzgojno izobraževalnih ustanovah

  •     identifikacija težav in možnih rešitev za večje sodelovanje z lokalnimi ponudniki
    uvodni delavnici sta potekali 10.2. 2015 v Ilirski Bistrici in 18.2.2015 v Cerknici. Najprej smo udeležencem (40 udeležencev iz 18 od 19 vabljenih osnovnih šol in večjih vrtcev, ki sami pripravljajo obroke) predstavili namen in cilje projekta. Po predavanju Tamare Urbančič, mentorice kmetijskih krožkov, so udeleženci identificirali glavne ovire za uveljavljanje načela kratkih verig z vidika javnih zavodov in iskali možne rešitve za njihovo odpravo.

 

z-roko-v-roki-do-kakovostnih-obrokov_z-roko-v-roki-do-kakovostnih-obrokov_65.jpg  _z-roko-v-roki-do-kakovostnih-obrokov_13.jpg

 

  •     prenos izkušenj in dobre prakse. V Postojni sta 4.3. in 11.3. 2107 potekali delavnici na kateri smo predstavili primer dobre prakse JZ Kranjski vrtci s poudarkom na ključnih vsebinah priprave javnega naročila (pregled lokalnega trga, izločeni sklopi, merila, sodelovanje s ponudniki po podpisu pogodbe).  

 

 z-roko-v-roki-do-kakovostnih-obrokov_z-roko-v-roki-do-kakovostnih-obrokov_82.jpg  z-roko-v-roki-do-kakovostnih-obrokov_z-roko-v-roki-do-kakovostnih-obrokov_11.jpg

  • praktične delavnice za pripravo zdravih obrokov

2.    delavnice za starše in otroke
3.    pregled lokalne ponudbe (priprava seznama ponudnikov, ki so zainteresirani za sodelovanje z javnimi zavodi)
4.    promocijske aktivnosti. V času izvajanja projekta je bilo objavljenih kar nekaj prispevkov na temo oskrbovanja javnih zavodov z lokalnimi živili:

 

 

Projekt, kateri je bil izveden med februarjem in julijem 2015, je sofinanciralo Ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in gospodarstvo.

 

Dodatne informacije:
Dragica Bratanič, dragica@rra-zk.si; 05/721 22 44