Izobraževalna delavnica na temo organizacije 5-zvezdičnih kulinaričnih doživetij

12.10.2021

Zadnji dan v mesecu septembru smo za turistične deležnike v regiji izvedli izobraževalno delavnico na temo organizacije in izvajanja 5-zvezdičnih kulinaričnih doživetij s prikazom primera dobre prakse »izvedbe Skrivne večerje«.

Delavnica je bila izvedena in sofinancirana iz projekta Razvoj turistične ponudbe v destinaciji Zeleni kras, skrajšano Zeleni kras 5.0, ki ga je RRA uspešno prijavila na Javni razpis za preoblikovanje turistične ponudbe  v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021 zaradi epidemije COVID-19.

Delavnico sta vodili Melinda Rebrek in Andreja Freyer, organizatorici projekta Skrivnih večerij, in izpostavili, kaj vse je pomembno pri organizaciji tovrstnega dogodka, med drugim tudi v luči vseh ukrepov za zajezitev epidemije. Poseben poudarek je treba nameniti izboru jedi in kuharja, ki jedi pripravlja. V primeru Skritih večerij gre za posebno doživetje, kjer gost ne ve, kje bo večerja, niti kaj bo na menuju. V tem delu smo jim na RRA Zeleni kras postavili izziv, da pripravijo menu, ki bo vključeval jedi, ki so po Slovenski gastronomski piramidi značilne za območje destinacije Zeleni kras. In tako so izvajalci delavnice, skupaj s kuharskim mojstrom Ivom Tomšičem, pripravili zelo zanimiv in bogat menu, ki je vključeval jedi in živila značilna za našo destinacijo in jih pripravili na vizuelno in okusno sodoben način.

Tako smo lahko poskusili bloško kavlo po indijsko, piščančjo pašteto, terino ščuke, rmanove špagete s srninim ragujem po bolonjsko s staranim nanoškim sirom, ličnice divjega prašiča z gobami in nanoškim sirom, sladica je bila pa sestavljena iz ajdovega drobljenca, smrekovega moussa, karamelizirane slive in iz sabayonea z brkinskim slivovcem. Vse pa je bilo postreženo v zanimivem okolju Parka vojaške zgodovine Pivka, med oklepniki, podmornico in helikopterjem.

Namen delavnice in večerje je bil predvsem prikazati udeležencem drugačem pogled na pripravo tipičnih jedi, ki ni nujno tradicionalen, ampak je ustvarjanje, kreativnost ter kombinacija domišljije in kreativnosti kuharja.