Pilotni projekti DIVA - podjetništvo in ustvarjalnost z roko v roki

14.07.2022

V projektu DIVA, ki se ukvarja s povezovanjem gospodarstva in kreativnega sektorja za razvoj inovacij, smo v praksi preizkusili uporabo v projektu razvitih metod in modelov sodelovanja. Bistvena novost teh metod je bila vključevanje umetniškega načina razmišljanja (Art thinking) v inovacijske procese podjetij. Doseženi rezultati - ustvarjalne rešitve in povsem novi pristopi ter njihovi učinki naj bi bili najboljša spodbuda, ki bi k tovrstnemu inoviranju pritegnila širšo podjetniško in ustvarjalno sfero.

Sodelovanje med malimi in srednjimi podjetji ter kreativci smo preizkusili s pilotnimi projekti, ki so razvijali inovacije, usposabljali osebje in večali prepoznavnost tradicionalnih podjetij zahvaljujoč uporabi metodologij, ki se jih poslužuje kreativna industrija.

Med enaindvajsetimi DIVA pilotnimi projekti je bil izbran tudi projekt Superior Wood iz Primorsko-notranjske regije. Vanj sta bila vključena podjetje Manibris inženiring d.o.o. in oblikovalec Jan Petrič. Osnovna ideja je bila v ljudeh spodbuditi zavest o večji uporabi naravnih in trajnostnih materialov namesto plastike. Oblikovani so bili uporabni izdelki za dom, ki prinašajo v človekov vsakdan novo kakovost bivanja in povezanost z naravo.

Rezultat projekta so privlačni leseni designerski izdelki: pasivni zvočnik, leseno držalo za milo, deska za zajtrk in nož za maslo. Vsi izdelki so narejeni iz masivnega lesa češnje, hrasta ali oreha ter v kombinaciji naravnega kamna tvorijo naravno harmonijo. Projekt je bil predstavljen preko digitalnih medijev. Vzpostavljena je bila tudi spletna trgovina in model za prezentacijo izdelkov na prodajnih mestih ali promocijskih dogodkih.

Več informacij o projektu Superior Wood: https://greenandwooden.eu/