Mednarodni speleološki zvezi predseduje Dr. Nadja Zupan Hajna iz postojnskega Inštituta za raziskovanje krasa

02.08.2022

Na področju krasoslovja, speleologije in jamarstva je osrednji dogodek Mednarodni speleološki kongres, ki se zvrsti na vsaka štiri leta. Prvi kongres je bil leta 1953 v Parizu, pretekli teden pa je potekal v francoskem mestecu Le Bourget-du-Lac. Mednarodna speleološka zveza (Union Internationale de Spéléologie – UIS) je krovna strokovna organizacija se tega področja, njeno delovanje pa je tesno povezano s Slovenijo. Ustanovljena je bila na 4. Mednarodnem spelološkem kongresu leta 1965, natančneje na sklepni slovesnosti kongresa v Postojnski jami. Mednarodna speleološka zveza je najprej delovala neformalno, leta 2002 pa je bila tudi uradno registrirana na naslovu Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU v Postojni.

Vodstvo Mednarodne speleološke zveze, t. i. biro, ima mandat štiri leta, člane vodstva pa volijo nacionalni predstavniki držav članic; trenutno šteje 57 držav. Na generalni skupščini, ki je potekala vzporedno s kongresom, je bila dne 31. julija za predsednico Mednarodne speleološke zveze izvoljena izr. prof. dr. Nadja Zupan Hajna, raziskovalka na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU. Članica biroja je že od leta 2009, v zadnjem mandatu pa je opravljala delo blagajnika. Prejšnji predsednik prihaja iz ZDA, pri vodenju zveze pa ji bosta pomagala novoizvoljena podpredsednika iz Češke in Brazilije.

Izvolitev izr. prof. dr. Nadje Zupan Hajna na tako prestižno funkcijo je tudi veliko priznanje za delo slovenskih krasoslovcev, speleologov in jamarjev in potrjuje osrednje mesto, ki ga Slovenija zaseda na tem strokovnem področju.