»Snežniška vrtnica« prejela posebno nagrado

27.09.2019

Zgodba o »Snežniški vrtnici« pravi, da je belo vrtnico, z velikimi, dišečimi svetovi, na gradu Snežnik vzgojil domači vrtnar konec 19. stoletja. Vrtnica je kasneje, ko na gradu ne bilo več graščakov, za nekaj časa šla v pozabo. Vendar pa so jo ljubitelji vrtnic »našli« in jo vzgajajo naprej. Tako je ljubiteljem vrtnicje na voljo v vrtnarijah, ljubiteljem modnih dodatkov pa tudi v obliki polstenega izdelka.

Poleg vrtnice sta na natečaju sodelovala še dva izdelka ustvarjalk iz našega območja in sicer pleteno ogrinjalo avtorice Danice Zrim in oprema za otroško zibko (polstena odeja in senčnik), avtorice Polone Klavžar. Obe ustvarjalki sta prejeli priznanje.

V okviru festivala je potekala tudi modna revija, na kateri so se predstavili ustvarjalci volnenih izdelkov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Rusije. Naš LAS je zastopala Janja Urbiha s polstenim brezrokavnikom in torbico v enakem vzorcu.

V okviru našega LAS smo pripravili tudi degustacijo jedi iz mesa in mlečnih izdelkov drobnice. Kuharska mojstrica Slavica Smrdel je za obiskovalce pripravila jagnječjo obaro, zeliščno rolado s kozjo skuto, jagnječje grižljajčke z namazom iz kozje skute in semen, skutin namaz s semeni ter pito s kozjo skuto. Kdor je probal in teh ni bilo malo, si je obliznil prste.

Aktivnosti so del projekta »Novi izzivi slovenske drobnice«, ki ga izvajamo štirje LAS-i, poleg LAS Notranjska, še LAS s CILJem, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline ter LAS Dolenjska in Bela Krajina. Gre za projekt sodelovanja, ki se v okviru našega partnerstva izkazuje skozi izmenjavo izkušenj in znanj ter sodelovanja na dogodkih. Naš LAS je partnerske LAS-e gostil prejšnjo nedeljo, na Mihaelovem sejmu.