Še en ponudnik pridobil trajnostni znak GREEN KEY

02.08.2022

Počitniška hiša Belakapa iz Kosez

Pred kratkim je mednarodno priznan trajnostni znak GREEN KEY prejel še en turistični ponudnik iz naše destinacije Zeleni kras. Gre za počitniško hišo Belakapa iz Kosez v občini Ilirska Bistrica, ki je trajnostni znak Green Key pridobila po kriterijih za namestitve. To ji omogoča, da pridobi tudi znak SLOVENIA GREEN ACCOMMODATION, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija v okviru Zelene sheme slovenskega turizma (ZSST).

BELAKAPA s svojim trajnostnim poslovanjem, ki je bilo potrjeno tudi s pridobitvijo omenjenega trajnostnega znaka, soustvarja zeleno zgodbo trajnostnega turizma v naši destinaciji. 

Lastnika Sonja Prosen in Andrej Bergoč, ki sta v avtentičnem slogu in z veliko mero občutka za podrobnosti preuredila nekdanjo zapuščeno hišo v Kosezah (nahaja se ob glavni cesti Ilirska- Bistrica-Jelšane), sta se še pred odprtjem počitniške hiše odločila, da svojo zeleno usmerjenost tudi formalno umestita v svoje poslovanje. Tako sta se odločila za postopek certificiranja za pridobitev trajnostnega certifikata ZELENI KLJUČ / GREEN KEY.

Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični panogi. Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vse gostom, da z izbiro certificirane turistične namestitve neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Obrati vzdržujejo visoke okoljske standarde s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov. Kriteriji za namestitev pokrivajo 13 področij, med njimi okoljsko upravljanje, vključenost osebja, informiranje gostov, voda, pranje in čiščenje, odpadki, energija, hrana in pijača, zelene površine itd. 

Hiša Grofičevih, kot se je nekoč imenovala,  je bila ena prvih hiš v Kosezah, zgrajena daljnega leta 1767. Lastnika sta jo prenovila in poskrbela, da nudi vse udobje, ki ga potrebuje današnji popotnik. Bela Kapa je ime dobila po bližnjem Snežniku, katerega vrh še dolgo v pomlad ohranja zasneženo, belo podobo. 

Izvirna nastanitev, ki sprejme do 8 oseb, je odlično izhodišče za  izlete v bližnjo prvinsko naravo ali do bližnjih znamenitosti. Namestitev bo v kratkem dopolnila trgovinica lokalnih izdelkov (Andrejev med in Sonjini izdelki iz zelišč in rož). 

Belakapa je zelo dobrodošla pridobitev za trajnostno usmerjen regijski turizem in omogoča, da turisti  na destinaciji Zeleni kras ostajajo dlje časa.