Čezmejno srečanje na Gradu Prem

09.11.2022

RRA Zeleni kras je v sklopu aktivnosti projekta Sustainable toruism (INTERREG MED) organizirala čezmejno srečanje dveh sosednjih regij Slovenije in Hrvaške. Na gradu Prem v Ilirski Bistrici smo se srečali s predstavniki občin, javnih podjetij in zavodov iz Primorsko-goranske županije iz Hrvaške in Primorsko-notranjske regije iz Slovenije.

Srečanje je bilo namenjeno povezovanju območij, ki so v devetdesetih letih ostala na obeh straneh meje, a so si prostorsko in vsebinsko zelo blizu, saj jih povezujejo tako podobne razvojne prednosti kot izzivi. Ena izmed ključnih točk skupnega razvoja je področje trajnostnega turizma. Dve destinaciji se lepo dopolnjujeta, saj ponujata poglobljeno poznavanje in doživetje narave in kulture tega dela Evrope. Poseben poudarek srečanja je bil na predstavitvi možnosti financiranja in razvoja skupnih trajnostnih turističnih produktov.


Na srečanju sta svoje dejavnosti predstavili obe razvojni agenciji, RRA Zeleni kras iz Primorsko-notranjske regije in PRIGODA iz Primorsko-goranske županije. Sledila je predstavitev digitalnih rešitev za turizem, ki so bile ali se še razvijajo v okviru Kompetenčnega centra za pametna mesta SMART RI na Reki. V razpravi o možnostih, ki jih ponuja razvoj tehnologije in digitalizacija v javnem sektorju, tako v urbanih središčih kot v oddaljenih območjih, na redko poseljenem podeželju, je bilo večkrat poudarjeno, da poleg pametnih rešitev potrebujemo tudi vlagajo veliko truda predvsem v kakovost življenja in gradnjo skupnosti na podeželju, saj je na odročnih območjih že vrsto let opazno staranje prebivalstva in praznjenje oddaljenih naselij.


Predstavniki RRA Zeleni kras so predstavili projekt Sustainable tourism in na kratko predstavili Priročnik in možne strukture sodelovanja za prihodnjo perspektivo ter predstavili najboljše primere razvoja turizma iz modularnih projektov, predvsem tistih, ki se osredotočajo na certificiranje (LABELSCAPE) in razvoj skupnega turizma v oddaljenih gorskih območjih (EMBLEMATIC in EMBLEMATIC+).


Dogodek se je zaključil s povezovanjem in spoznavanjem ključnih deležnikov z obeh strani meje, ki bo pripeljal do sodelovanja in realizacije turističnih idej na območju obeh regij. Vsi vključeni so bili veseli umika državne meje med državama in vključitve Hrvaške v schengenski mejni sistem. To bo imelo pozitivno vlogo za prihodnje sodelovanje med deležniki in javnimi institucijami iz obeh regij.