Čezmejno srečanje na Gradu Prem

09.11.2022

Čezmejno srečanje na Gradu Prem

 

Na Gradu Prem smo se srečali predstavniki občin, javnih podjetij in zavodov Primorsko-notranjske regije in Primorsko-goranske županije. Srečanje je bilo namenjeno povezovanju območij, ki so v 90ih letih ostala na dveh straneh meje, vendar so si prostorsko in vsebinsko zelo blizu, saj ju povezujejo tako podobne razvojne prednosti, kot tudi izzivi.

Na srečanju sta svoje delovanje predstavili obe razvojni agenciji, RRA Zeleni kras iz Primorsko-notranjske regije in PRIGODA iz Primorsko-goranske županije. Sledila je predstavitev digitalnih rešitev za javno sfero, ki so jih oziroma jih še razvijajo v okviru Kompetenčnega centra za pametna mesta SMART RI na Reki. V diskusiji o možnostih, ki nam jih nudi razvoj tehnologije in digitalizacija v javnem sektorju, tako v mestnih središčih, kot v oddaljenih krajih, na redko poseljenem podeželju, je bilo večkrat poudarjeno, da moramo poleg pametnih rešitev veliko naporov vlagati predvsem v kvaliteto življenja in grajenje skupnosti na podeželju, saj se na oddaljenih območjih že nekaj let dogaja izrazito staranje prebivalstva in praznjenje oddaljenih naselij.

Dogodek se je zaključil z mreženjem in spoznavanjem akterjev z obeh strani meje, ki vodi v sodelovanje in uresničevanje idej na območju obeh regij.