V sklopu kampanje Moja Slovenija so slovenski mediji odkrivali manj poznane kotičke Zelenega krasa

05.07.2024

V okviru kampanje Moja Slovenija, v organizaciji Slovenske turistične organizacije, smo v torek, 2. julija na Zelenem krasu gostili predstavnike slovenskih medijev. Tematsko je študijska tura sledila osrednji promocijski in komunikacijski temi STO v letih 2024 in 2025, to je Umetnost in kultura, manjkala pa ni niti odlična kulinarika. 

Kot se za jutro spodobi, smo začeli s čajanko z grofico Greto, katero vlogo igra lokalna turistična vodnica iz Kozaršč - Janja Urbiha Kozarka. Ker je grofica Greta svoje gojenke dekliške šole učila tudi ročnih del, so se ji pod kozolcem Jezerskega hrama - Muzeja Cerkniškega jezera pridružile predice, ki so prikazale uporabo kolovrata. Nato je pedentarica Grofice Greta, medtem, ko je grofica pripovedovala zgodbe, obiskovalcem postregla čaj in grofičin kolaček. Vse tri so oblečene v oblačila iz časa okrog 1900.

Grofica Greta oz. Margareta Schollmayer je živela in ustvarjala v času okrog leta 1900. Bila je hčerka upravitelja veleposestva Snežnik, gospoda Henrika Schollmyerja, grajskega kronista in zgodovinarja, ki je na sosednjem gradiču v Koči vasi vodila dekliško šolo, urejala očetove zapiske in prijateljevala z Otonom Župančičem.

Sledil je obisk Centra za obiskovalce Cerkniško jezero, kjer so si ogledali hologram kačjega pastirja ter film o mistični pokrajini tega največjega presihajočega jezera v Evropi, ter se seznanili z njegovo izjemno pokrajino.

Center za obiskovalce je zasnovan tako, da se lahko s svojimi čuti prepustite zgodbam – povonjajte vonj po vodni meti, prisluhnite petju ptic ali pobožate mehak kožušček vidre. Center je v maju 2024 uspešno pridobil tudi okoljski certifikat Zeleni ključ in vstopil v Zeleno shemo slovenskega turizma.

Vodena doživetja v sklopu Tematskih vikendov potekajo v spremstvu lokalnih turističnih vodnikov vsak vikend. Pridružite se jim in odkrijte skrite kotičke Notranjskega parka. Vsak lahko najde nekaj zase – od pohodov v neokrnjeno naravo, urjenja veščin preživetja v naravi, opazovanja ptic do kanuarjenja po Cerkniškem jezeru ali uživanja v edinstvenih kulinaričnih doživetjih

Obisk na Zelenem krasu so sklenili v Selščku, rojstni vasi Maksima Gasparija, o katerem nam je več povedal lokalni turistični vodnik in velik poznavalec slovenskega slikarja in avtor monografije Maksima Gasparija Robert Kužnik. Za presenečenje je s kulinaričnim pozdravom poskrbel Florjan. Nato smo si v Notranjski hiši, nekdanji furmanski gostilni, kamor je zahajal tudi ta znani slovenski slikar, privoščili pravo furmansko kosilo. Gospodinja je na starem štedilniku skuhala furmansko kosilo - ričet s klobaso z domačim kruhom iz krušne peči, zraven pa se okrepčali še z vinom iz starega gostilniškega bokala. Obkroženi z lokalnimi gosti in ob igrivi interpretaciji zgodovine smo so se novinarji odpravili proti Vipavski dolini.

Moja Slovenija na odkrivanje manj poznanih kotičkov Slovenije ponovno popeljala slovenske novinarje | I feel Slovenia