Uspešno gospodarstvo potrebuje umetniške ideje

09.09.2019

logotip za splet_DIVA

RRA Zeleni kras je partner v projektu DIVA, ki povezuje kulturni prostor z gospodarstvom. S projektom želimo prispevati k ozaveščanju o vrednosti in načinih umetniškega inoviranja ter dodatno vzpostaviti regionalna kreativna vozlišča.

Namen projekta DIVA je omogočiti pogoje za sodelovanje med področji umetnosti, oblikovanja, znanosti in tehnologije, izobraževanja in podjetništva. V inovacijske procese želimo zato vključili vse tiste, ki dajejo prednost ustvarjalnim rešitvam, niso obremenjeni s končnim rezultatom, ampak zastavljajo vprašanja in iščejo povsem nove pristope.

Projekt je trenutno v fazi popisa kandidatov v Sloveniji, Benečiji in Furlaniji, ki imajo potencial za sodelovanje v inovacijski verigi umetnost - znanost - tehnologija - posel. S pomočjo v projektu sodelujočih univerz bomo razvili in preskusili metode za spodbujanje, moderiranje in uvajanje tovrstnega sodelovanja.  V vsaki regiji bo vzpostavljeno stičišče, ki bo ponujalo različne vsebine, namenjene promociji in vzpodbujanju kreativnih in inovativnih pristopov ter sodelovanj.

Prihodnje leto bo sledil razpis za izvedbo pilotnih projektov namenjenih razvoju kreativnih produktov in storitev, za katere je znotraj projekta namenjenih 900.000 evrov. Že zdaj vsi partnerji pozivamo organizacije, podjetja in posameznike, naj spremljajo aktivnosti, tudi prek družbenih omrežij, saj se bo v zadnjem hipu težko prijaviti na razpis.

Poleg RRA Zeleni kras so med slovenskimi partnerji: računalniško podjetje Arctur iz Nove Gorice, Zavod Kersnikova iz Ljubljane, ki vodi galerijo Kapelica, znano po gostovanju ustvarjalcev s področja sodobnih umetniških praks, le-te vključujejo najsodobnejše tehnologije, Primorski tehnološki park, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in Gospodarska zbornica Slovenije. Vodilni partner je Gospodarska zbornica Benetke - Rovigo. Skupna vrednost projekta, ki se izvaja v okviru EU programa  Interreg VA Italija-Slovenija 2014-2020, pa je 3,5 milijona evrov.

Za več informacij nam lahko pišete pišite na naslova: martina@rra-zk.si ali ziva@rra-zk.si.