DESTINACIJA ZELENI KRAS SE ODSLEJ PONAŠA Z ZNAKOM »SLOVENIA GREEN«

08.06.2020

Turizem, ki je odgovoren in prijazen do domačega okolja

DESTINACIJA ZELENI KRAS SE ODSLEJ PONAŠA Z ZNAKOM »SLOVENIA GREEN«

Turistična destinacija Zeleni kras, ki združuje občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška Dolina, Pivka in Postojna, je po večletnih prizadevanjih in razvoju ter napredku na področju turizma pridobila uveljavljeni znak »Slovenia Green«. Naša destinacija je s pridobitvijo certifikata tako ena redkih, ki vključuje več občin ter s tem enotno zastopa in povezuje regijo na področju turizma.

slovenia_green_683250

Gre za nacionalni standard, ki se uporablja v projektu Zelena shema slovenskega turizma in združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Destinacija Zeleni kras je skupaj s še ostalimi lokalnimi deležniki (podjetja, zavodi, društva, občine, turistični ponudniki) znotraj tako imenovane Zelene sheme že od leta 2018 dobro zastopana in si kot družbeno in okoljsko odgovorna ter prijazna destinacija prizadeva turizem umestiti v vsakdan lokalne skupnosti. Načela trajnostnega razvoja je namreč smiselno in tudi najbolj učinkovito razvijati v lokalnem prostoru, s sodelovanjem in povezovanjem, predvsem pa poistovetenjem in odgovornostjo, ki jo v neki skupnosti nosimo pravzaprav vsi.

»Pridobitev certifikata Slovenia Green je izjemno pomembna, saj nas postavlja kot turistično destinacijo ob bok primerljivim destinacijam v Sloveniji in Evropi. Pri tem nam daje tudi priznanje, da smo na pravi poti k trajnostnemu turizmu, ki bo na eni strani predstavil destinacijo Zeleni kras kot privlačno, zeleno in polno možnosti za raziskovanje neodkritih kotičkov, hkrati pa bo turističnim ponudnikom ponudil izhodišča za nadgradnjo njihove ponudbe. Znak je pomemben tudi na področju promocije destinacije, saj s potencialnimi obiskovalci komunicira, da smo varna destinacija, kar je še posebej pomemben vidik v času po epidemiji. Destinacije, ki so manj obiskane, ki se posvečajo vsakemu gostu posebej in ki skrbijo za varovanje naravnega okolja bodo v tem trenutku imele prednost. Znak Slovenia Green Bronze lahko uporabljajo vsi ponudniki turističnih in gostinskih obratov v destinaciji, vključene občine in ponudniki turističnih znamenitosti. Če bomo vsi uporabljali novo pridobljeni certifikat, bomo skupaj krepili njegovo prepoznavnost in vrednost.« (Dejan Iskra, RRA Zeleni kras)

Glede na turistično ponudbo, vsa dosedanja prizadevanja in uspešno delo na področju turizma, je pridobitev nacionalnega znaka »Slovenia Green Destination bronz« nedvomno dodatna potrditev in spodbuda za nadaljnje izboljšave, novosti in predvsem skrb ter odgovornost za našo edinstveno in nadvse zanimivo kraško pokrajino. Na podlagi mednarodnih ocenjevalnih standardov je destinacija Zeleni kras izjemna predvsem na področju kulture in tradicije, medtem ko je področje okolja in podnebja tisto, ki omogoča največ prostora za napredek. Na RRA Zeleni kras ob tem dodajajo, da bo triletno obdobje veljavnosti navedenega imenovanja nedvomno obdobje novih izzivov, priložnosti in nadgradenj. Razvoj turizma je namreč pot mnogih korakov… vsak izmed njih vodi v suverenost in nova spoznanja ter daje novo vrednost in razsežnosti.