Iniciativa Turizem 4.0 z izjemnimi rezultati

26.08.2021

Slovenija med vodilnimi državami na področju digitalnega inoviranja kulturne dediščine 

V Digitalnem središču Slovenije – DIH, v Ljubljani, se je 24. avgusta v sklopu dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu EU in Tedna turizma odvila konferenca »Po stopinjah inovacij Turizma 4.0«, ki je združila več deset strokovnjakov na področju digitalizacije in trajnostnega turizma. Na okrogli mizi konference je sodeloval tudi predstavnik RRA Zeleni kras Dejan Iskra, ki je predstavil uspešen proces digitalizacije na destinaciji Zeleni kras. Ta vključuje 3D modele gradu Prem, dvorca Ravne, Ravbarjeva stolpa v Planini in požiralniškega sistema Rešeto na Cerkniškem jezeru.

Konferenca je potekala v hibridni obliki z več kot 50 udeleženci, prisotnimi v prostorih DIH v Ljubljani in še nekaj ducat več v virtualnem okolju. Na konferenci so bili predstavljeni rezultati uporabe inovativnih produktov Turizma 4.0 v realnem okolju, in sicer so svojo izkušnjo delile turistične destinacije, ki so v preteklem letu s pomočjo inovativnih orodij digitalizirale svoje kulturne vsebine in z njimi obogatile svojo turistično ponudbo. Slovenija je namreč med vodilnimi državami na področju digitalizacije in digitizacije kulturne dediščine v evropskem merilu. Dotaknili smo se tudi vključevanja oseb, ki imajo različne omejitve – invalidne osebe, slepi in slabovidni, v obstoječo turistično ponudbo ter se strinjali, da je potrebno skupaj z njimi poiskati prilagojena orodja (npr. prilagojene spletne strani za slepe in slabovidne) za kakovostno doživetje. Dr. Tomaž Curk je predstavil implementacijo znanstvenih raziskav na področju upravljanja s turističnimi tokovi v realno okolje. Dodatno pa je uporabnosti te inovacije pritrdil tudi generalni sekretar Planinske zveze Slovenije, Damjan Omerzu, ki zaradi izjemnega povečanja obiska v slovenskih hribih, vidi rešitev prav v povezovanju s Turizmom 4.0. Predstavljen je bil tudi koncept kolektivnih blagovnih znamk, ki jih v Sloveniji so-ustvarja že vrsta destinacij, ter načrti kako se lahko vključijo v tehnološki razvoj in smernice Turizma 4.0. Ekipa SRIPT, ki se izvaja pod okriljem CPOEF, je predstavila tudi inovativen projekt z načrtom digitalizacije podzemne dediščine.

Med sodelujočimi je potekala tudi konstruktivna izmenjava mnenj, in sicer na temo Razvoja in uporabe inovacij Turizma 4.0, pri čemer je bila s strani destinacij izražena potreba po dodatnih znanjih iz področja marketinga za novonastale inovativne produkte. Predstavnica Direktorata za turizem, Ksenija Flegar je temu pritrdila in dodala, da je potrebno produkte približati končnim uporabnikom. Zato so v Nacionalnem načrtu za okrevanje in odpornost namenili dodatna sredstva za projekte iz področja digitalizacije in kulturne dediščine. Želijo pa si nadgradnje že obstoječih projektov in nadaljnjega razvoja in uporabe rezultatov. Digitalizacijo kulturne dediščine pa bodo vključili tudi v novo strategijo slovenskega turizma in rasti, ki bo produkt sodelovanja z vsemi ključnimi deležniki na terenu. Vodja projektov digitizacije kulturne dediščine je ob tem poudaril, da smo v samo 2 letih v Sloveniji uspeli digitizirati kar 100 enot kulturne dediščine, kar je evropski unikum. Rezultat tega je tudi zavedanje turističnih destinacij, da se združujemo ter skupaj prispevamo k istemu cilju – da ustvarimo slovensko metazgodbo.

Posnetek konference je na voljo na povezavi Vimeo: https://vimeo.com/591794668 in tudi v arhivu Digitalnega središča: https://eu2021.dihslovenia.si/knjiznica-znanja/ .

Fotografije so na voljo na povezavi: https://galerija.matjazocko.com/dss-postopinjahinovacijturizma40/.