Predstavitev projekta DIVA z otvoritvijo razstave Čar lesa in posvetom o lesarstvu

08.09.2021

Na včerajšnjem dogodku, ki je potekal v Krpanovem domu v Pivki, smo predstavili DIVA projekt, ki na čezmejnem območju razvija podporno okolje namenjeno sodelovanju med kulturno-kreativnim ter gospodarskim sektorjem z namenom ustvarjanja inovativnih produktov in storitev. Izvaja se v okviru programa čezmejnega sodelovanja Interreg Italija - Slovenija, ki ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj. V projekt je vključenih 15-ih partnerjev iz Furlanije Julijske krajine, Veneta in Slovenije.

V  vsaki regiji programskega območja se vzpostavljajo vozlišča oz. DIVA HUB-i, ki predstavljajo fizične ali virtualne prostore, ki so namenjeni povezovanju ter izmenjavi idej med umetnostjo, znanostjo, gospodarstvom. Vozlišča bodo svoje poslanstvo nadaljevala tudi po zaključku projekta.

Marca letos pa je bil objavljen razpis za zbiranje predlogov pilotnih projektov DIVA. S tem je projekt želel spodbuditi konkretno sodelovanje med kulturno-kreativnimi organizacijami in tradicionalnimi malimi ali srednje velikimi podjetji, kar prispeva k razvoju novih idej in njihovi konkretni realizaciji. Komisija je v juliju potrdila končni izbor 21 projektov od 123 prispelih.

Med izbranimi projekti, ki imajo na voljo 10 mesecev za zvedbo, je bil tudi projekt Superior Wood iz naše regije, ki sta ga pripravila Iztok Škrlj iz Manibris inženiringa ter oblikovalec Jan Petrič. Na dogodku sta predstavila njuno idejo, s katero želita spodbuditi zavest, da potrošniki namesto plastike začnejo uporabljati alternativne, naravne, predvsem pa bolj trajnostne materiale. Podjetje Manibris v manjšem obsegu že izdeluje lesene izdelke, uporabne v kuhinji, kopalnici in v gospodinjstvu nasploh. Ker se prijavitelja zavedata pomena povezovanja s kreativnimi industrijami ter hkrati priznavata, da je ob kvalitetnem izdelku nadvse pomemben dizajn, interpretacija izdelka in celovita promocija, je projekt DIVA kot nalašč za razvoj osnovne poslovne ideje.

Sledila je otvoritev razstave Čar lesa, ki jo je odprl njen idejni vodja in pobudnik dr. Franc Pohleven. Dejal je, da je namen razstave ozaveščanje potrošnikov o trajnostnem pomenu lesnopredelovalne industrije in uporabe lesnih izdelkov, ki pripomorejo k varovanju okolja in blažitvi podnebnih sprememb. Razstava predstavlja različne možnosti uporabe lesa – od pohištva, praktičnih in dekorativnih izdelkov ter objekte iz lesa. V Krpanovem domu v Pivki bo na ogled vse do 30. septembra.

Dogodek je vključeval  še strokovni posvet, ki zadeva podnebni sveženj ukrepov »Fit for 55«, znotraj katerega bo slovenska lesna industrija pri doseganju podnebnih ciljev do leta 2030, odigrala eno ključnih vlog pri našem prehodu v nizkoogljično družbo, saj en kubični meter lesnih izdelkov veže nase za kar dve toni CO2-ja. Na posvetu so sodelovali: Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo, MGRT; dr. Franc Pohleven, pobudnik razstave Čar lesa; Igor Milavec, direktor Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS; Branko Meh, predsednik OZS in Miha Movrin, Ministrstvo za okolje in prostor. Občinstvo pa sta nagovorila direktor RRA Zeleni kras, mag. Boštjan Požar in župan občine Pivka, Robert Smerdelj, oba sta poudarila, da imamo v regiji na področju lesarstva bogato tradicijo, veliko znanja ter dostopnost surovine v svojem okolju, zato lesarska panoga predstavlja enega izmed večjih potencialov za nadaljnji trajnostni razvoj pri nas. Dogodka sta se udeležila tudi mag. Danica Šantelj Arrighetti, podskretarka organa, ki je poverjen za programe Evropskega teritorialnega sodelovanja (Interreg), SVRK in mag. Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije. 

Strateški projekt DIVA je sofinanciran s strani EU programa sodelovanja Interrreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020.