ZMAGOVALEC NATEČAJA ZA INOVACIJE PROJEKTA D-CARE ZA SLOVENIJO JE PODJETJE ART IZ METLIKE

03.06.2022

Demografske spremembe, pomanjkanje usposobljenega kadra ter nezadostne zdravstvene in socialne storitve, zlasti na podeželju, predstavljajo prepreko za  kvalitetno življenje starejših prebivalcev Podonavja. V Podonavski regiji smo zato preko natečaja iskali inovativne rešitve, ki bi doprinesle k izboljšanju situacije na področju zdravstvene in socialne oskrbe.

Vsaka izmed osmih držav partnerskega konzorcija D-CARE, v katerem sodeluje tudi RRA Zeleni kras,  je v natečaju opredelila svoje izzive na področju oskrbe in zdravja starejših, na katere se želi osredotočiti (npr. izobraževanje starejših na temo uporabe in koristi informacijske komunikacijske tehnologije, uporabe telemedicine pri kroničnih boleznih). Z natečajem smo hoteli vzpodbuditi in vključiti inovatorje, ki želijo prispevati k reševanju najpomembnejših regionalnih izzivov.

Slovenski partnerji smo kot najboljšo inovacijo v natečaju prepoznali uvajanje modela črtne kode v ustanove za oskrbo starejših in ostalih ranljivih skupin. Model omogoča optimizacijo storitev v socialno-skrbstvenih ustanovah (pregled, hitrejšo in bolj natančno dostavo zdravil, plenic uporabnikom itd.), kar pomeni tudi večji izkoristek dela zaposlenih ter posledično več časa za osebni stik. Zmagovalec natečaja je zasebno podjetje Art d.o.o. iz Metlike, ki izvaja ekonomske, organizacijske in tehnološke usluge.

Ostale rešitve, ki so sodelovale v natečaju, so naslavljale probleme računalniškega usposabljanja starejših, zgodnje odkrivanje bolezni ožilja, preprečevanje možnosti padcev ter oblikovanje prostorov namenjenih varnim obiskov v času pandemije.

Skupaj s strokovnjaki iz podjetij, akademskega ter javnega sektorja in končnimi uporabniki bomo za izbrano inovacijo v naslednjih korakih projekta omogočili možnost testiranja ter nadaljnjega razvoja.