Kulinarični dogodek Koline 2022

22.11.2022

Vsak izmed sodelujočih gostincev je s svojimi kuharskimi mojstri ustvaril eno jed, ki je sledila rdeči niti tradicionalnih kolin. Glavna usmeritev, ki so jo zasledovali je bila: kako predstaviti na zanimiv in inovativen način uporabo vseh delov mesa na kolinah? S svojimi kulinaričnimi mojstrovinami so sodelovali:

  • Gostilna Špelca s pozdravom iz kuhinje in ocvirkovimi ptički polnjenimi z jetrno pašteto in kozarčkom slivovke,
  • Gostilna in picerija Morski konjiček in Bar Kočanija z vampi v ješprenovi solati z bučnim oljem,
  • Penzion Mirjam s krepko kostno juho in zavitkom z jušno zelenjavo,
  • Smrekarjeva domačija s potrebušino in kremo krompirja v zevnici z ocvirki krškopoljskega prašiča,
  • Ekoturizem Hudičevec z rižoto iz sladke repe s koromačem in popečeno maso pečenic,
  • Avio Pub s počasi dimljeno panceto na rdeči kisli repi z bučnim pirejem n karameliziranim kostanjem,
  • Turistična kmetija Pri Andrejevih s pršutom z domačo skuto in hruško in
  • Bistro Štorja, ki je kulinarično doživetje zaključilo z jabolkom, ki je želelo biti štrudelj.

Gostinci so meni zasnovali po utripu kolin in kot se za običaj spodobi, so mojstri najprej nazdravili s šilcem kratkega, gospodinje pa so na ta dan pogosto spekle potico ocvirkovko. Potem, ko je bil pujs že odpremljen na oni svet, so najprej pripravili jetrca, čemur sta sledili kostna juha in prata. V popoldanskem času pa še pokušina krvavic, pečenic in ocvirkov in ostalih mesnih dobrot. Na koncu, po dolgem času sušenja je sledila še pokušina zorjenega pršuta, ki spada med vrhunce kolinarskega znanja.

Poleg odličnih jedi na temo kolin, smo na dogodku poskrbeli tudi za spajanje vina in hrane. Najboljši somellier Slovenije 2022,  Valentin Bufolin je s svojim izvrstnim poznavanjem značilnosti vin in hrane poskrbel za odličen spremljevalni vinski izbor. Udeleženci so poleg vsake jedi okusili tudi izbrano vino prepoznanih slovenskih vinarjev in vinskih kleti iz celotne Slovenije. Za glasbeno spremljavo je poskrbela akustična skupina Prizma, moderatorka Marjana Grčman pa je s povezovanjem programa udeležencem predstavila posebnosti in zgodbe vezane na koline in pripravljene jedi.

Pri načrtovanju izvedbe Kolin 2022 smo sledili usmeritvam na področju organizacije trajnostnih dogodkov. Gostinski ponudniki so pripravili domišljen jedilnik z domačimi sestavinami, zmanjšali smo količino odpadkov, uporabljali pitno vodo iz pip ter okolju prijazen pribor. Goste smo povabili, da se dogodka udeležijo tudi z uporabo javnega prevoza.

Gostinski ponudniki so lahko upravičeno izjemno ponosni nase in na izpeljan kulinarični dogodek Koline 2022. Z medsebojnim povezovanjem in sodelovanjem so poskrbeli za prijeten večer, ki je začrtal novo smer v ponudni kulinarike naše destinacije. Verjamemo, da smo s tem majhnim, a izjemno pomembnim korakom storili velikanski premik v smeri dviga prepoznavnosti kulinarike naše regije ter pokazali tako domačinom kot obiskovalcem iz drugih krajev, da naše jedi in gostince lahko umeščamo v vrh tovrstne ponudbe v Sloveniji.

Čestitke vsem vključenim gostinskim ponudnikom in organizatorjem pri organizaciji in izvedbi dogodka. Velika zahvala tudi vsem gostom, ki so se udeležili prvega tovrstnega kulinaričnega dogodka na destinaciji Zeleni kras in podprli gostince in njihova prizadevanja da bi naša destinacija v prihodnjih letih postala del butične gastronomske destinacije Slovenije.  

RRA Zeleni kras

Društvo za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka

Visit Postojna (OE Turizem Zavod Znanje Postojna)

#zelenikras #ifeelsLOVEnia #mojaslovenija #sloveniagreen #visitpostojna #visitpivka #visitilirskabistrica