Brezplačna vodenja z lokalnimi vodniki po Zelenem krasu v letu 2022

30.11.2022

Na RDO Zeleni kras smo pozvali k sodelovanju vse turistične vodnike z lokalno in tudi državno licenco za opravljanje turističnih vodenj, ki so izpolnjevali pogoje javnega poziva. Odzvalo se je trinajst vodnikov, od katerih jih je vodenja dejansko izvajalo deset.

V sodelovanju z RDO Postojnska jama-Zeleni kras so vodniki pripravili raznolike programe vodenj v naravi, ki so obiskovalcem razkrivali posebnosti Zelenega krasa. Vodenja so potekala na območju celotne destinacije. Janja Urbiha in Nataša Mele sta poskrbeli za vodenja v okolici gradu Snežnik, Vid Šparemblek je izvajal brezplačna vodenja s kanujem po Cerkniškem jezeru. Po Javornikih, Snežniku in kraških poljih je obiskovalce vodil Matej Kržič.  Cerknico in Cerkniško jezero so predstavljale Jadranka Janeš in že omenjeni Janja Urbiha in Nataša Mele, ki je v svoj program vključila tudi lepote Menišije, od vzpona na Špičko, do Gasparijeve vasi Šelščka in doživetij v Notranjski hiši v Selščku. Naravni biser Rakov Škocjan je obiskovalcem odkrivala Natalija Vrhunc. Po Planinskem polju in reki Unici je svoje goste popeljal Vid Šparemblek, medtem ko sta v bližnjo Unško koliševko svoje goste popeljala Nataša Kocjančič in Tomaž Penko, ki sta vodila tudi po Postojni in okolici na kolesarskih izletih. Za vodenja po Ilirski Bistrici – mestu mlinov in žag, pa je poskrbela Sandra Grudenić. Brkine so obiskovalci, ki so se prijavili na razpisane izlete, obiskali v družbi vodnice Nevije Božič in tako spoznali tudi ta zanimiv delček naše destinacije. 

V času med  29. septembrom in  24. novembrom 2022 smo tako v sodelovanju z lokalnimi turističnimi vodniki in Slovensko turistično organizacijo izvedli 57 vodenih izletov, ki se jih je udeležilo več kot 700 obiskovalcev oz. 32% več kot v letu 2021. Na ta način smo tako obiskovalcem kot tudi lokalnim prebivalcem omogočili kakovostna doživetja, spoznavanje lastne turistične destinacije in obenem pomen vodniškega poklica.

 

Dejan Iskra, vodja RDO Postojnska jama-Zeleni kras

Več informacij: info@zelenikras.si; 041 941 509.