Dnevi slovenskega turizma o umetni inteligenci

15.11.2023

Od 13. do 15. novembra v Novi Gorici potekajo letošnji Dnevi slovenskega turizma (DST), največji in najpomembnejši strokovni dogodek v turizmu, ki je letos posvečen umetni inteligenci (UI) in novim poslovnim modelom v turizmu.

Uvajanje novih tehnologij, še zlasti pa umetne inteligence, poleg koristi prinaša tudi številna vprašanja. Za ciljno usmerjeno in preudarno uvajanje bo potrebno ozaveščanje, izobraževanje, prikaz konkretnih koristi in izvrstnih uporabniških izkušenj, ob vsem tem pa tudi transparentnost ter spoštovanje pravic posameznika in družbe. Pomembno bo najti pravo ravnovesje med uporabo tehnologije in ohranjanjem človeškega stika. Da bo slovenski turizem trendom na tem področju ne le sledil, ampak jih aktivno soustvarjal, bosta ključna razumevanje ter zaupanje vseh deležnikov, so izpostavili na plenarnem delu, ki je potekal prvi dan dogodka.

V razpravi plenarnega dne so sogovorniki osvetlili situacije z več zornih kotov. Govorili so o vodilih pri uvajanju novih tehnologij in UI v poslovanje podjetij ter razpravljali o vprašanjih: kako preseči obstoječe tehnološke rešitve in spodbuditi inovacije;  kako razbremeniti zaposlene v turizmu in jih na tak način opolnomočiti, da se bodo lahko osredotočili na pristen človeški stik; kako inovacije vplivajo na stik med gostom in gostiteljem; kaj UI pomeni za raziskovanje in razumevanje strank in kako vpliva na marketinško učinkovitost. Se lahko zgodi, da bodo podjetja, ki niso usposobljena za delo z UI, izginila?

Na DST je Turistična zveza Slovenije podelila tudi priznanja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2023. Med najboljšimi sta tudi dva ponudnika iz destinacije Zeleni kras. V kategoriji Glampingi je 3. mesto pripadlo Glamping Lake Bloke, med mladinskimi prenočišči pa je bil kot najboljši ocenjen mladinski hotel Ars Viva iz Starega trga pri Ložu.

Danes v Novi Gorici poteka zadnji del programa – IT tour, ki je namenjen interaktivnemu sodelovanju udeležencev pri obravnavi praktičnih vidikov uporabe UI v turizmu in predstavitvi nekaj primerov uporabe pri nas:

  • Barbara Kelher, Planinska zveza Slovenije  - Načrtovanje izletov z maPZS
  • Klemen Furlan, Giro car share d.o.o - AI digitalni vodiči
  • Martin Jezeršek, Jezeršek gostinstvo d.o.o. - AI načrtovanje za manj zavržene hrane
  • Žiga Jaka Gobec, WNS d.o.o. - Oživljanje znanih osebnosti: primer Noordung

DST Slovenska turistična organizacija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport že 13. leto zapored organizira skupaj z vsemi večjimi partnerskimi institucijami: Turistično gostinsko zbornico Slovenije, Turistično zvezo Slovenije, Sekcijo za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Združenjem turističnih agencij Slovenije, Skupnostjo slovenskih naravnih zdravilišč, Zavodom Kongresno turistični urad, Društvom turističnih novinarjev Slovenije, Združenjem Aktivna Slovenija, Zbornico gorskih centrov, Združenjem zgodovinskih mest Slovenije, Društvom kreativnih gostincev JRE in Konzorcijem Slovenia Green.