PROJEKT ReRURAL ZA ZMANJŠANJE ENERGETSKE REVŠČINE

14.02.2024

Projekt ReRURAL bo pripomogel k oblikovanju ustrezne energetske politike energetskih skupnosti in snovanju ukrepov za reševanje energetske revščine. Aktivnosti projekta podpirajo državne organe pri integraciji teh ukrepov v njihove načrte za spodbujanje trajnostne energije. Hkrati pa pomagajo k boljšemu razumevanju energetske revščine in vlogi energetskega prehoda ter energetskih skupnosti pri soočanju s tem izzivom.

Energetska revščina pomeni nedostopnost do virov energije za zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb – ogrevanja, osvetlitve, pitne vode  itd. –, kar poslabšuje kakovost vsakdanjega življenja, zdravja in socialne vključenosti prizadetih ljudi. Z njo se soočajo predvsem podeželska območja držav partneric v projektu.

Po analizi obstoječih ukrepov bodo partnerji oblikovali podlago za sprejemanje ukrepov za zmanjševanje energetske revščine ter pripravili delavnice na temo vzpostavitve energetskih skupnosti, energetskega prehoda in uporabe obnovljivih virov energije.

Na uvodnem sestanku, 1. in 2. februarja, so projektni partnerji v Zagrebu razpravljali o projektu in načrtovanih aktivnostih. Predstavniki RRA Zeleni kras so predstavili svojo vlogo, vizijo in naloge v okviru projekta ter sodelovali na okrogli mizi na temo energetskih skupnosti, energetskega prehoda in energetske revščine v državah partnericah.