Akademija RRA: Povezovanje regionalnega razvoja in upravljanja destinacije

21.02.2024

Po uvodnem nagovoru direktorja RRA Zeleni kras, mag. Boštjana Požarja, ki je postavil upravljanje destinacije v širši zgodovinski in družbeni kontekst, je plasti organiziranosti, financiranja in aktivnosti na področju upravljanja destinacije Zeleni kras razgrnil Dejan Iskra.

Iskra je predstavil več ključnih področij – organizacijsko strukturo, aktivnosti in skupna prizadevanja. Ponudil je vpogled v ključno vlogo RRA Zeleni kras znotraj RDO in njeno interakcijo s ključnimi partnerji v občinah, regiji ter državi in razčlenil izvajanje programa RDO na štirih glavnih področjih: razvoj, promocija, izobraževanje in organizacijske dejavnosti. Poudaril je tudi mrežo sodelovanja, vključno s STO, MGRT, ZSST, občinami, informacijskimi ter kulturnimi centri (TIC-i), potovalnimi agencijami (TA) in turističnim gospodarstvom regije.

Ob pogovoru in mreženju sodelujočih predstavnikov regionalnih razvojnih agencij so ugotovili, da se velika večina prisotnih sooča s podobnimi izzivi na področju upravljanja turističnih destinacij, med katerimi so najpogostejše težave s financiranjem, kadri ter pomanjkanjem kontinuitete dela s turističnimi ponudniki.

Udeleženci Akademije so si ogledali tudi novi turistični pridobitvi v občini Pivka – Ekomuzej Pivških presihajočih jezer in DINA Center o velikih zvereh. Dogodek ni izpostavil le aktualnih uspehov RRA Zeleni kras, ampak je zarisal tudi pot za nadaljnji trajnostni turizem in regionalni razvoj.