ZELENI KRAS NA SEJMIH LIBERAMENTE BOLOGNA IN TEMPO LIBERO VICENZA

12.03.2024

Sejem v Bologni je potekal že 18. leto, medtem ko so ga v Vicenzi ponovno oživili pred tremi leti. Oba sejma osredotočata predvsem na outdoor ponubo ter tako vsako leto privabita množico obiskovalcev. Letos je oba sejem, v treh dneh obiskalo preko 35.000 obiskovalcev, ki so iskali ideje za aktivno preživljanje prostega časa. Veliko zanimanja je bilo za ogled jam in pa glede različnih aktivnosti v naravi. Med slednjimi je bilo veliko zanimanja za kolesarjenje in pa opazovanje divjih živali, predvsem medveda v naravi.  Na to je vplivalo tudi dejstvo, da je v času pred samim sejmom v Italiji  bila predvajana oddaja o življenju medvedov ter prikazala njihovo prisotnost in vpliv na lokalne skupnosti, okolje in kmetijske dejavnosti. Snemanje v Sloveniji je potekalo v naši destinaciji. V prispevku je bil izpostavljen ponudnik programov opazovanja medveda Miha Mlakar iz Markovca v Loški dolini, ki že leta izvaja in vodi oglede medveda v njegovem življenjskem okolju. Program »Le Iene« na kanalu Italia1 velja za enega najbolj spremljanih poglobljenih in aktualnih oddaj italijanskega televizijskega občinstva, ki ponuja raziskovanje in novinarska poročila v duhovitem in satiričnem slogu. Prva epizoda »Le Iene« sega v daljno leto 1997. Program si redno ogleduje okrog 1.500.000 italijanskih gledalcev, kar predstavlja približno 10% gledanost vseh TV programov.

Tekom treh dni se je na obeh sejmih zvrstilo več tematskih dogodkov, predvsem na temo kampiranja in pripadajoče opreme ter potovanj s poudarkom na aktivnostih v naravi in športu. Obiskovalci so v času sejma pridobili številne ideje za organizacijo spomladanskih vikendov ali poletnih počitnic. Iz Slovenije se je poleg RRA Zeleni kras sejma udeležilo več podjetij iz Slovenije, Park Škocjanske jame, Terme Olimia,  Thermana Laško, Terme Krka, Unitur -Rogla Zreče, Terme Čatež, Terme Dobrna, Terme Rogaška Slatina, Turistično združenje Portorož ter Terme Vivat.

Brez pretiravanja pa lahko govorimo o eksploziji zanimanja za področje potovanja z  avtodomi. Tudi po Covidu, ki je nekako spodbudil ta tip potovanj, je zanimanje za počitnice na štirih kolesih še vedno veliko. Pravzaprav je v Italiji trend registracij v letu 2023 zabeležil odlične podatke: od junija do novembra se je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2022 povečalo za 12,26 %. Lastniki avtodomov in preprosto radovedneži so lahko na sejmu občudovali nove modele najprestižnejših blagovnih znamk, prisotnih preko trideset, od najpreprostejših in najosnovnejših do pravih potovalnih domov. Ob tem velja dodati, kot zanimivost, da so bila parkirišča, namenjena avtodomom, zasedena z več kot 1200 avtodomi  iz vse srednje in severne Italije. Torej več kot tisoč družin je na sejem prišlo z avtodomom.

Prisotnost Slovenije v tem delu Italije je zagotovo zelo pomembna, saj iz zgornjega dela apeninskega polotoka v Slovenijo prihaja največ gostov, poleg tega pa Bologna velja za pomembno italijansko emitivno destinacijo gostov višje kupne moči. Oba sejma sta posvečena predstavitvi možnosti preživljaja prostega časa, zabavi, športu in življenju na prostem ter sta namenjen splošni javnosti.  Pod eno streho se predstavlja več tematskih sklopov in sicer turizem, karavaning, hrana in vino in dom.

Sejem v Vicenzi vsako leto privabi in navduši množico obiskovalcev, tako mlade kot starejše, družine, špornike in ljubitelje življena na prostem. Glede na bližino Slovenije, je predstavitev slovenske turistične ponudbe vsekakor velikega pomena, saj obiskovalci lahko pridobijo številne ideje za spomladanske vikende in poletne počitnice.

V začetku aprila se bomo v Bologni udeležili še kolesarskega sejma Fiera del Cicloturismo, ki je namenjen v prvi vrsti ljubiteljem kolesarjenja in preživljanja prostega časa in počitnic na kolesu.