TARTINI BIS OHRANJA ZAPUŠČINO VELIKEGA VIOLINISTA IN SKLADATELJA

25.01.2024

V okviru projekta Tartini BIS, ki se je nedavno začel z uvodnim srečanjem v Trstu, bo zaživel tudi čezmejni mladinski orkester. To je eden od ciljev Interregovega projekta, usmerjenega v ohranjanje ter promocijo zapuščine slovitega piranskega violinista in skladatelja, krepitev kulturnih vezi med Slovenijo in Italijo in širjenje glasbenega turizma. Projekt bo služil tudi kot izhodišče za predstavitev in promocijo skladatelja, literata in politika Miroslava Vilharja.

Uvodno srečanje projekta Tartini BIS (Krepitev vplivov in sinergij kulturnega turizma v znamenju Giuseppeja Tartinija) je v Trstu gostil Konservatorij za glasbo Giuseppe Tartini. Gre za nadaljevanje projekta tARTini, v katerem bodo nadgradili pridobitve zaključenega projekta, izkušnje pa prenesli na ostale akterje čezmejnega območja.

Udeleženci srečanja so razpravljali o projektnih aktivnostih, predstavili akcijske načrte in začrtali nadaljnje korake za raziskovanje ter digitalizacijo novih virov o Tartinijevem življenju in delu. V naslednjem letu bo tako zaživel čezmejni mladinski orkester, v sklopu t. i. glasbenega turizma pa je predvidena tudi širitev kulturno-turistične poti Tartini & friends  med Piranom in Padovo. Načrtujejo tudi več glasbenih dogodkov na obeh straneh meje. Izkušnje in rezultati projekta pa bodo služili tudi kot izhodišče za pripravo predstavitve in promocije slovenskega skladatelja, literata in politika Miroslava Vilharja.

Srečanje v Trstu je popestril nastop študenta kitare Rina Cetinića, udeleženci pa so si ogledali tudi Tartinijevo sobo, ki so jo v tržaškem konservatoriju uredili v okviru Interregovega projekta tARTini.

 

Tartini_Interreg ITA-SLO logo RGB colour