Jakobova malica - nov kulinarični produkt na Postojnskem

15.06.2021

V okviru projekta LAS med Snežnikom in Nanosom z naslovom Kulinarična doživetja med Snežnikom in Nanosom je nastal nov kulinarični produkt na Postojnskem z imenom Jakobova malica. Projekt, v katerem sodelujejo štirje partnerji: Zavod za turizem Pivka, Občina Pivka, Zavod Znanje Postojna in Visit Ilirska Bistrica, je plod prizadevanj občinskih turističnih organizacij, da bi lokalni gostinski in turistični ponudniki v svojo kulinarično ponudbo v čim večji meri vključevali lokalne zgodbe in legende. Ena takih je tudi legenda o pastirčku Jakobu iz vasice Šmihel pod Nanosom, ki pripoveduje, da je pastir v zahvalo za svoj pogum, ko je Postojnčane rešil pred strašnim zmajem v Postojnski jami,  prejel torto iz njemu najljubšega sadja - malin, hrušk in orehov.

Izhajajoč iz te legende je v istem projektu že pomladi 2019 v sodelovanju s Kavarno Siesta Postojna nastala slastna Jakobova tortica, prva »postojnska sladica«.

V letošnjem letu pa je odlično sodelovanje z domačim lokalnim ponudnikom Guštarna – lokalno butično trgovino z domačimi lokalnimi in slovenskimi izdelki prineslo nov kulinarični produkt -JAKOBOVO MALICO.  Ta bo v prihodnje postala stalnica turistične in kulinarične ponudbe v občini Postojna in širše v destinaciji Zeleni kras.

Jakobova malica je lahko gajbica, košara ali cula domačih lokalnih izdelkov, ki promovirajo okuse naših krajev in preko zanimive legende širijo glas o dobrotah Zelenega krasa. Primerna je za piknik, degustacije v naravi, lahko se jo postreže v gostilni ali na različnih dogodkih v različnih ambientih. Lahko pa si jo posameznik kupi, odnese domov ali s seboj na pot. Premierno so Jakobovo malico predstavili 3. junija 2021 na delavnici izdelovanja brivskega mila po starem v Notranjskem muzeju Postojna.