Planet TV na obisku: Spoznajte Zeleni kras – zgodbe grofice Grete in Notranjski park

19.06.2024

V TV oddaji Planet na obisku so čare Notranjske in Zelenega krasa zastopali grad Snežnik z grofico Greto, Notranjski park z mistično deželo Cerkniškega jezera in centrom za obiskovalce ter muzej največjega presihajočega jezera v Evropi. Voditeljica Eva Cimbola je gledalce povabila na spoznavanje narave ter bogate kulturne dediščine v spremstvu lokalnih turističnih vodnikov in vodena doživetja v sklopu tematskih vikendov, ki potekajo vsak vikend od aprila do septembra.

V četrtek, 13. junija, ob 18.45, nas je v oddaji Planet na obisku Eva Cimbola popeljala na raziskovanje Zelenega krasa. Eva se je po parku gradu Snežnik sprehodila v eminentni družbi grofice Grete, lokalne turistične vodnice iz Kozarišč. Janja Urbiha Kozarka  je gledalce popeljala v svoj čas, ko je bil snežniški lovski dvorec v največjem razcvetu, in ji razkrila vznemirljive zgodbe. V grajskem parku so se jima pridružile tudi predice, ki so prikazale uporabo kolovrata.

Raziskovanje Notranjskega parka – mistične dežele Cerkniškega jezera, največjega presihajočega jezera v Evropi, se je začelo v Centru za obiskovalce Cerkniško jezero, ki je v maju 2024 uspešno pridobil tudi okoljski certifikat Zeleni ključ in vstopil v Zeleno shemo slovenskega turizma.

Notranjski park nudi številne urejene pohodniške ali planinske poti, okoli Cerkniškega jezera so speljane tudi kolesarske poti različnih dolžin in zahtevnosti. Izjemno doživetje pa je tudi vožnja s kanuji, ki so na voljo na izposojo neposredno ob Cerkniškem jezeru. Vseh lepot Cerkniškega jezera se lahko naužijete med panoramsko vožnjo s tradicionalnim lojtrnim vozom s konjsko vprego. Skrite kotičke Notranjskega parka lahko odkrivate tudi v spremstvu lokalnih turističnih vodnikov: spoznajte zgodbe in se prepustite čarom izjemne narave ter bogate kulturne dediščine. Vodena doživetja v sklopu Tematskih vikendov potekajo vsak vikend od aprila do septembra.

Evin obisk se je zaključil z ogledom Muzeja Cerkniškega jezera. V muzeju je Cerkniško jezero prikazano z unikatnim modelom - živo maketo jezera z okolico. Ob strokovni razlagi natančno spoznamo delovanje vodnega sistema oziroma nastajanje in presihanje kraškega fenomena.  Muzej poleg žive makete odlikujejo tudi druge izjemne muzejske zbirke in multimedijske predstavitve – v Etnološkem parku Cerkniško polje je prikazana bogata kulturna dediščina območja. Na voljo je tudi bogata zbirka literature, zapisi domačih in tujih strokovnjakov o raziskovanju Cerkniškega jezera.

Zbirka obsega pripomočke za stari način ribolova, več vrst starih lesenih drsalk, čolne drevake ter pribor za rezanje in spravilo ledu. Del zbirke tvorijo tudi male lesene makete, ki predstavljajo prevoz lesa, sena in živine preko jezera. V muzeju hranijo tudi prvo karto vseh ledinskih imen in starih hišnih imen celotne cerkniške doline ter karte jam v zalivu vodonos in Rešeto. Izjemna je tudi spominska razstava prof. Pavla Kunaverja, enega prvih borcev za varstvo naravne dediščine. Obiskovalcem pa je na voljo tudi ogled drevaka in delavnice izdelovanja drevaka, tradicionalne oblike čolna na Cerkniškem jezeru.