Turizem v regiji

Primorsko-notranjska regija se ponaša z enkratno naravno in kulturno krajino. Zaznamujejo jo prostrani gozdovi in tipični kraški pojavi: podzemne jame, presihajoča jezera,  udornice, naravni mostovi, kraška polja in mnogi drugi. Neokrnjeni prostor daje zavetje številnim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam, zato več kot polovico območja zavzema omrežje Natura 2000. Pomembna prometna in strateška lega tega območja pa je skozi stoletja pustila tudi izjemne zgodovinske spomenike, ki so danes namenjeni izobraževanju, raziskovanju in izjemnim doživetjem.

Ob spoznanju teh priložnosti smo se občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Logatec, Loška dolina, Pivka in Postojna odločile za skupen razvojni koncept, s katerim bomo uresničevali vizijo trajnostnega razvoja na vseh področjih človekovega delovanja. Razvojno vizijo smo združili v imenu Zeleni kras, ki neposredno poudarja značilnosti pokrajine – zeleni kraški svet, ki je gozdnat in zato edinstven v Sloveniji.

Zeleni kras omogoča neomejene možnosti tako za poslovna srečanja kot bogato preživljanje prostega časa. Kolesarjenje, sprehode in obiske tematskih ter učnih poti lahko združite z ogledom izjemnih kraških znamenitosti in kulturnih posebnosti. Na območju Zelenega krasa so najlepše svetovno znane slovenske jame: Postojnska jamaJama pod Predjamskim gradomKrižna  in Planinska jama, v katerih doživite prav poseben jamski treking. Nad skrivnostnim kraškim podzemljem pa vas vabijo biseri kulturne dediščine, kot so Predjamski gradgradova Snežnik  in Prem. Doživljajsko središče predstavlja tudi Park vojaške zgodovine v Pivki. Zamisli za aktiven oddih skozi vse letne čase se ponujajo na planoti Bloke  – zibelki  smučanja v srednji Evropi. Pozimi sta tu nepozabna tek na smučeh in kajtanje na snegu, poleti pa na pohode vabijo širne planjave.

Na Zelenem krasu lahko še posebej uživate ljubitelji narave, saj si lahko v naravnem okolju ogledate številne rastlinske vrste, opazujete ptice in divjad ali se odpravite na ribolov in fotolov. Če pa ste ljubitelji konj in vešči jahanja, potem lahko Zeleni kras raziščete tudi na konjskih hrbtih. Lepa priložnost za večdnevni obisk Zelenega krasa je tudi obisk prireditev, kot sta pustna karnevala v Cerknici in Ilirski Bistrici, Furmanski praznik v Postojni,  Festival vojaške zgodovine v Pivki, V deželi ostrnic, Pohod po Krpanovi poti in druge.

Raznolika pokrajina ter bogata naravna in kulturna dediščina omogočata na eni strani številne adrenalinske dogodivščine, na drugi strani pa lahko veliko zanimivega doživite tudi družine z manjšimi otroki. Ne glede na vašo izbiro pa vam ob poti vrata odpirajo tudi gostišča in turistične kmetije, ki ponujajo okusne domače dobrote in vedno pogosteje tudi ekološko pridelano hrano.